5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Öğrencilerin projeleri sergilendi

Trabzon'da, ilköğretim öğrencileri tarafından yapılan çeşitli projelerin yarıştığı sergi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) açıldı.


Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Trabzon TSO AB Bilgi Bürosu ortaklığında yürütülen 'Mesleğini Keşfet-Küçük Mucitler Proje Yarışması" sergisinde ilköğretim öğrencilerinin çeşitli buluşları sergileniyor. Projeleri hakkında ziyaretçilere bilgi veren geleceğin bilim adamı öğrenciler projeleriyle takdir topladı.


Fatih İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından evlerde boşa akan suların değerlendirilmesine yönelik 'Döngü Su' projesiyle ilgili bilgi veren 7. sınıf öğrencisi Tahsincan Arıkan, "Evlerde boşa akan tüm kullanılmış sular bizim projemizle elektriğe dönüşüyor. Çok katlı dairelerde şehir şebekesinden elektrik üretilmektedir. Biz de sitelerdeki akan suların blok girişlerine türbin montajı yaptık. Su akmadığı zaman elektrik aküde depolandığı için aküden de sisteme elektrik enerjisi veriliyor. Böylece apartman blokları kendi elektriğini kesintisiz üretmiş oluyor ve su faturalarında da çok önemli bir tasarruf sağlanmış oluyor" dedi.


Yol-İş İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından yapılan bahçelere zarar veren yabancı hayvanları zarar vermeden sesle uzaklaştırmayı sağlayan 'Koknimek Anik' isimli proje de dikkat çekti. Bu projeyle aynı zamanda elektrik de üretiliyor.
Ahmet Yahya Subaşı İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından yapılan 'Korkarsam Şişerim' isimli projeyle de atık malzemelerden doğal oyuncakların yapılması sağlanıyor. Proje hakkında bilgi veren Mustafa Enes Ayan isimli öğrenci, "Atık malzemelerin hammadde olarak oyunculuk yapımında kullanılması, çevre kirliliğinin engellenmesi ve maliyetin düşürülmesi anlamında önemli. Son zamanlarda çok kullanılan ve kanserojen madde içeren Çin malı plastik oyuncakların yerine tamamen doğal oyuncak üretmek amaçlanmaktadır. Ayrıca özellikle bebeklerin diş çıkartma ve daha sonraki dönemlerinde buldukları şeyleri ağızlarına götürmeleri anlamında organik oyuncaklar çok büyük önem taşımaktadır" dedi.


100. Yıl İlköğretim Okulu öğrencilerinin 'Sesten Elektrik Üretimi" isimli proje ile ses titreşimleri kullanılarak manyetik enerjiyle elektrik üretimini sağlayan proje de takdir topladı.
Bedri Rahmi Eyüpoğlu İlköğretim Okulu öğrencilerince yapılan ve evin içinde gözüne güneş gelen bir öğrencinin yaşadığı rahatsızlıktan ilham alınarak hayata geçirilen projeyle dönen ev tasarlandı. Projeye göre portatif ev, elektrik enerjisi sayesinde kendi ekseni etrafında dönerek güneşin farklı cephelere vurması sağlanıyor.


Küçük mucitler büyükleri kıskandıran buluşlarıyla sergiye katılanların beğenisini kazanırken, söz konusu projelerden düzenlenecek yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödül verileceği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 18:12:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sametgazi şentürk IP: 88.230.198.xxx Tarih : 14.05.2009 09:22:49

bence yapılan döngü su projesinde bir iki eksiklik var.

1- suyun normal basıncı çarkı elektrik üretecek kadar döndürmez.

2- döndürse bile depolanan su durgun su olacağından tekrar kullanıma geçildiğinde durgun su çarkı nasıl döndürsün?eğer çarkı döndürmek için de elektrik kullanılacaksa üretilen elektrik oraya gider.ayrıca sergiye gittim ve ve gezdim.bu projelerin haricinde daha güzel projelerde vardı.örneğin

1- fantom arif: basit ama etkili bir çöp kutusu projesiydi.çocuklara en güzel şekilde çöp atma alışkanlığı kazandırıyor.yani çöpünü atan çocuğa kalem veriyor.

2-teksan kırkayak: o bir tekerlekli sandalyeydi.ama diğer sandalyelerden farkı birçok özellğinin bulunması.mesela

-buzdolabı

-katlanabilir masa

-açılıp kapanabilen yağmurluk ve birçokşey daha.

3-meyve makası: meyveleri bir makas yardımıyla kesiyorsunuz kopan meyvelerin yine ürünün filesine düsüyor ve hem kesme hem toplama işini aynı anda yapmış oluyorsunuz.