5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

ÖSS öncesi öğrencilere uyarı

Özel İmperial Hastanesi Başhekimi, Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun yaklaşan ÖSS ilgili öğrencilere uyarılarda bulundu.

 Eylül ayından beri sınav kaygısıyla Özel İmperial Hastanesi'ne başvuruda bulunanların olduğunu kaydeden Coşkun, sınav tarihinin yaklaşmış olmasının öğrencilerde kaygıyı daha da arttırdığına dikkat çekti. Dr. Coşkun, yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin beklediği sınavın gelip çattığını ifade ederek “16 yıllık birikimi sergilemeleri beklenilen 3 saat 15 dk’lık o büyük sınav. Peki nedir ÖSS’nin bu kadar abartılmasının ve ÖSS’den bu kadar korkulmasına sebep olan şey? Hastanemize eylül ayından beri ÖSS hazırlık öğrencileri sınav kaygısı için başvurmaktadır. Bu başvurular özellikle mart ayında çok ciddi bir artış göstermiştir. Sınav tarihinin yaklaşmış olması, 4-5 aydır yoğun bir şekilde çalışıyor olmanın verdiği yorgunluk ve bıkkınlık, ‘acaba başarabilecek miyim ?’ sorularının artması, birçok öğrenciyle sınav kaygısına yönelik hem bireysel hem de grup görüşmeleri yapıldı. Öğrencilerin kaygılarının sebebi hemen hemen aynıydı. 2. veya 3. girişi olup, geçtiğimiz sınavda rahatsızlanıp bunu tekrar yaşamaktan korkanlar, yıllardır çalışıyor olmanın verimini 3 saat 15 dk’da gösteremeyeceklerini düşünenler ya da bundan yana kendine güvenmeyenler, denemelerde rahat olup da büyük sınav günü durumun farklılaşmasından korkanlar çoğunluktaydı. Ancak tüm bu kaygıları ve tehlikeleri kafanızda kurgulamadığınız sürece gerçekleşeceğini düşündüğünüz bu ihtimaller ortadan kalkar. Fakat bunların tam tersini yaptığınızda beklediğiniz şey başınıza gelecektir" dedi.


"Öncelikle Perşembe gününden sonra ders çalışmaya son verilmelidir” diyen Coşkun, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“Cumartesi gecesi uyuyamamaktan korkup o gün uyku düzeninizi bozmayın. Cumartesi gün normal saatinizde kalkıp gün içerisinde kendinizi çok fazla yormadan geçirebileceğiniz kadar güzel bir gün geçirin. Akşamında kendinizi rahatsız edecek ölçüde şeyler yemeyin. Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Muhtemelen uyumakta zorluk çekeceğinizden kötü hayaller kurup senaryolar yazmaya başlayacaksınız. Haliyle de tüm bu düşünceler uykudan hemen önce olduğu için uykunuzu rahatsız bir şekilde geçirme ihtimaliniz vardır.Ve sınav sabahı. Rutinde nasılsanız öyle hareket etmeye çalışın. Normal zamanda kahvaltı yapmıyorsanız yine yapmayın, aşırı yemek tüketmeyin, alışık olmadığınız ürünlerle kahvaltı yapmayın. Rahat şeyler giymeye özen gösterip sınav yerine en az 1 saat önce gitmeye çalışın. Sınava gireceğiniz okulun bahçesinde beklemektense yakınlardaki bir kafede beklemeye özen gösterin. Çünkü okul bahçesinde heyecanını bastırmayı başaramayan öğrenciler bulunabilir ve böyle bir şeye şahit olduğunuzda siz de kendinizi kötü hissedebilirsiniz."


Heyecanın mutlaka olacağını ancak soruların çözümünden sonra bu heyecanın azalacağına dikkat çeken Dr. Coşkun "Geldik kitapçıkla karşı karşıya geldiğimiz ana. Mutlaka biraz heyecan olacaktır. Çok rahat olmayı beklerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız. Bu da sizde daha fazla heyecan yaratacaktır. Unutmayın. Mutlaka heyecanlanacağız. Fakat soruları çözmeye başladığınızda heyecanınız giderek azalacaktır. Lütfen sabırlı olun ve yatışacağınız anı bekleyin. Sorulara kendinizi verdikçe rahatlamaya başlayacaksınız. Ve bir de ne göreceksiniz ki sınav bitmek üzere. Hepsi bu. Belki bu kadar basit değil diyeceksiniz ama emin olun bu kadar basit, ciddiyetini arttıran siz oluyorsunuz. Sınavı kafanızda bu kadar kurgulayıp bu güzel yaşlarınızı heba etmeyin. Yaşam sadece ÖSS’den ibaret değil. Bunu unutmayın" uyarılarında bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 16:52:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?