5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Özel hastanede yeni yöntem

Trabzon Özel İmperial Hastanesi'nde böbrek taşı şikayetiyle hastaneye gelen bir hasta, Perkütan Nefrolitotomi Yöntemi uygulanarak sağlığına kavuşturuldu.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ömer Fatih Çelik, Perkütan Nefrolitotomi Yöntemi'nin, böbrek taşı hastalığının tedavisinde uygulanan açık ameliyat ve taş kırma (ESWL) yöntemlerine alternatif olduğunu söyledi. Dr. Ömer Fatih Çelik, böbrek taşı, böbreklerde tümör, daralma gibi problemler yaşayan hastalara ağrı çekmeden kısa sürede sosyal yaşama dönebilme imkanı veren kesisiz kapalı ameliyat yöntemi olan Perkütan Nefrolitotomi'yi başarıyla uyguladıklarını söyledi.


Dr. Çelik, hastalara yapılan tetkikler sonucu böbrek taşı kanısı konularak ameliyata karar verildiğini belirterek "Hastanın sırt bölgesine açılan 1 santimlik kesi ile böbrek içine özel bir endoskop yerleştirdik. Lazer, ültrasyon, elektrohidrolik gibi değişik enenji kaynakları kullanılarak böbrek içindeki taşlar parçalanarak bir boru ile dışarı alındı. Amaç, hastaya tamamen taşsız bırakmak. Bu yüzde 99 oranında başarılı olunan bir yöntemdir. Perkütan Nefrolitotomi ameliyatlarında ameliyat yeri çok küçük olduğu için, hastanın ağrısı yok denecek kadar az oluyor. Ameliyat pansuman gerektirmiyor. Kesi ameliyatlarından sonra oluşabilecek fıtık riski perkütan nefrolitotomi yöntemiyle ortadan kalkıyor. Yaranın iyileşme süresi 2-3 günü geçmiyor ve estetik problem kalmıyor. Hasta ameliyat sonrası 1-2 gün içinde taburcu olabiliyor ve süreci minimum ağrı ile geçiriyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 16:42:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?