30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Prof. Dr. Özlü'den iki yeni kitap

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün “Astım ve Alerji” ve “Hasta Rehberi: Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Kılavuzu” isimli iki yeni kitabı yayınlandı.

"Astım ve Alerji" kitabında astım ve diğer alerjik hastalıkların nedenleri, belirtileri, teşhis ve tedavisi ile korunma yollarını anlatan Prof. Dr. Özlü, kitaplarının tüm kitapçılarda ve büyük marketlerde satışa sunulduğunu söyledi. Her üç kişiden birinin alerjik bünyeye sahip olduğuna dikkat çeken Özlü "Alerjik hastalıklar, eğer etkin şekilde tedavi edilmezse kişiyi bezdirir, yaşam kalitesini düşürür, ciddi ekonomik kayıplara neden olur. Son yıllarda astım ve alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisiyle ilgili büyük gelişmeler olmuştur. Artık kişi, alerjisine rağmen, normal bir yaşam sürdürebilmektedir. Ancak bu mutlu sona ulaşmak için, sadece hekimin çabası yeterli olmaz. Hasta ve yakınlarının da hastalığın kontrolünde sorumluluk üstlenmeleri gerekir. Bu eser, bir alerji veya astım hastasına, hastalığıyla başa çıkabilmesi için gerekli olan her türlü bilgi ve tutumu aktarmayı hedeflemektedir. Kitap, hekiminizin yerini almak üzere tasarlanmadı, yani hastalığınızı tedavi için size reçete vermeyecektir. Ama, doktorunuzun önerdiği tedaviyi doğru uygulamanız; tedavi başarısını yakalamanız; hastalığı kontrol altına alabilmeniz; hastalığınıza rağmen normal sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürebilmeniz; hastalığın yol açacağı sorun ve sınırlamaları aşabilmeniz için size çok yardımcı olacaktır. Ayrıca, merak ettiğiniz sorularınızın yanıtlarını bulacaksınız” dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün ikinci kitabı "Hasta Rehberi: Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Kılavuzu" adlı eseri Sağlık Bakanlığı tarafından basılırken, Tevfik Özlü'nün yanında kitap Sedat Bostan imzasını da taşıyor. Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde hastalık ve sağlık kavramları, sağlık kurumları, sağlık çalışanları ve sağlık hizmetlerinin türleri, görevleri hakkında genel bilgiler veriliyor. İkinci bölümde sağlık kurumlarından hizmet alma süreçleri tanımlanıyor. Son bölümde ise sağlık sigortası, sosyal güvenlik kurumu, yurtdışı sigortalıların hizmet alımları anlatılıyor.

Yazarlar kitabın hasta veya sağlıklı, sağlık güvencesi olsun veya olmasın, durumu acil veya değil her kişinin kamuya veya özel sektöre ait tüm sağlık kurumlarında, ayakta veya yatarak hizmet alım sürecinde ihtiyacı olan her türlü bilgiyi aktarmak amacıyla hazırlandığını belirttiler. Kitabı etkin olarak kullanabilen okuyucunun kimseye sormaksızın ihtiyacı olan sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabileceğini belirten yazarlar "Var olan sağlık kurumlarından ve sunulan sağlık hizmetlerinden maksimum olarak yaralanmanın yollarını öğrenecek, sağlık kurumları, sağlık çalışanları ve sağlık hizmetleriyle ilgili temel bilgilere sahip olacak, sağlık hizmeti alım sürecinde sağlık çalışanlarının kullandıkları bir çok tıbbi terimin ne anlama geldiğini anlayacak. Var olan şikayetlerinden dolayı hangi polikliniğe veya hangi uzmana başvurması gerektiğine doğru olarak karar verebilecek” dediler.

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2007 Perşembe 10:11:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
edanur yılmaz IP: 88.240.20.xxx Tarih : 8.01.2008 13:53:23

sayın; özlü bey ben sizden: _sağlık kurumlarının ve çalışanlarının listesini istiyorum. saygılarımla: edanur yılmaz