5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Prostatta erken teşhis önemli

Prostat sorunlarının ihmale gelmediği ve özellikle prostat kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bevliye Uzmanı Opr. Dr. Muhammet Selim, prostat kanserinde erken teşhisin önemine işaret ederek önemli uyarılarda bulundu. Prostatla ilgili olarak prostat bezinde iltihap, selim prostat büyümesi ve kanser olmak üzere 3 tip hastalık görüldüğünü belirten Dr. Selim "Bu hastalıkların belirtileri genel olarak idrar ile ilgilidir. Selim prostat büyümesi ve kanser 50 yaşından sonra görülmektedir. Prostat hastalıklarının tedavileri mümkündür. Prostat kanseri tedavisinde erken teşhis önemlidir. Erken teşhis için 50 yaşından sonra yıllık doktor kontrolü önerilmektedir" dedi.

Prostat sağlığı ve hastalıklar hakkında bilgi veren Dr. Selim, "Yalnızca erkeklerde bulunan prostat bezi, mesane (idrar torbası) tabanı ile penis kökü arasındaki idrar yolunu çevrelemekte ve şekil ve boyut olarak kestaneyi andırmaktadır. Prostat, doğumda yaklaşık olarak bezelye boyutunda iken, 20 yaşına büyümeye devam eder ve erişkin boyuna ulaşır. 45 yaşına kadar boyutları sabit iken, bu yaştan sonra tekrar büyümeye başlar. Temel görevleri, spermlerin taşınmasından sorumlu olan meninin içindeki sıvıya katkıda bulunmaktır. Prostat bezinde 3 tip hastalık görülebilir. Prostatit (prostat iltihabı) genellikle bir mikrop sebeb olur. En sık 25-45 yaşlarında görülür. Prostat şişer ve hassaslaşır. BPH (selim -iyi huylu prostat büyümesi) 45 yaş sonrası tekrar büyüyen prostatın, idrar yolunu daraltması ile idrar yapmada zorluk görülür. Genellikle 55-60 yaşlarında fark edilir. Kanser ise 50 yaşından sonra görülür ve yaş arttıkça kanser görülme sıklığı artar. Belirtileri ise idrar yapmaya başlamakta zorlanma, idrar akımının etki ve hızında azalma, sık idrara çıkma, idrar yaptıktan sonra mesanenin boşalmaması, idrar yaptıktan sonra damla damla idrar gelmesi, ani idrar çıkma hissi, idrarda kan görülmesi, ağrılı boşalma, idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, makatta ağrı veya hassasiyet’tir" diye konuştu.

PROSTAT İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ

Yaşla birlikte kanser riskinin arttığına dikkat çeken Dr. Selim, "Yaşla birlikte BPH (selim prostat büyümesi) ve kanser sıklığı artar. Etnik köken, aile hikayesi, baba veya kardeşinde prostat kanseri bulunanlarda kanser görülme riski 2 kat artmıştır. Yüksek yağlı diyet, prostat kanserine yakalanma riskini 2 kat arttırmaktadır. Çevre faktörleri bakımında ise, mekaniker, çiftçi, kaynakçı ve endüstriyel alanda çalışanlarda, prostat kanserinden ölüm oranının arttığı belirlenmiştir" şeklinde konuştu.

Hastalığın erken teşhisinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Selim "Kanser, normalden hızlı ve kontrolsüz büyüyen hücreler topluluğudur. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir ve kanserden ölümlerde ikinci sıradadır. Yaşlandıkça sıklığı artar. 50 yaşında yüzde 25 olan görülme oranı 80 yaş sonrası yüzde 50'ye ulaşır. Prostat kanseri diğer kanserlere göre yavaş büyür ancak kendi içinde hızla büyüyen tipleri de bulunmaktadır. Kanserin prostatla sınırlı olduğu erken evrelerde tedavi kolaydır ve tedavi başarısı için erken tanı önemlidir. Ancak hastaların yüzde 40'ında hastalık prostat dışına yayıldığında belirti vermektedir. Prostat kanseri belirtileri BPH belirtilerine benzer. Ek olarak makatta ağrı hissedilebilir” ifadelerini kullandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 13:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?