30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Psikiyatr gözüyle Trabzonspor

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Başhekimi ve Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, Trabzonspor'un psikiyatr veya psikolog yardımına diğer takımlardan daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi.

Trabzonspor'un üzerinde oluşan baskı ve stresin, teknik heyet ve futbolcuları olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. İrfan Coşkun, özellikle teknik direktör Ziya Doğan'ın herkesle kavga eden bir görüntü çizdiğini belirtti. Ziya Doğan'ın psikolojisini değerlendiren Dr. Coşkun "Özellikle belli futbolcularla hiç yıldızı barışmıyor. Ziya Doğan neden böyle ? Psikolojik problemleri mi var? Kulübün elektrikli yapısı, yıllarca gelmeyen şampiyonluk, taraftarın öfkesinin Ziya Doğan'da tahribata yolaçtığı bir gerçek.

Ancak, Ziya Doğan'ı asıl sıkıntıya sokan şeyin kendi içinde yaşadığı çatışma olduğunu düşünüyorum. Hırslı bir adam, zamanın iyi futbolcularından biri, milli olmuş, başarılar, zaferler kazanmış bir insan. Geçmişi ve temeli bu kadar doluyken, teknik adamlıkta istediğini alamayan ve şampiyonluk kupasını kaldıramamış bir kariyere sahip. Ziya Doğan, işte bu iki fotoğrafa bakıyor ve olmak istediği fotoğrafta kendi resmini göremiyor. Bu da ona acı veriyor. Duygularını ve düşüncelerini iyi ifade edebilecek içgörü ve entelektüel birikimi olmayan Doğan, içindeki bu çatışmayı dışarıya yansıtıyor. İçindeki bu kavga sönmüyor zaman zaman agresif , zaman zaman panik, zaman zaman da anksiyetli ruh haline bürünüyor" diye konuştu.

Dr. İrfan Coşkun, Ziya Doğan'ın aşırı stres ve baskı nedeniyle konsantrasyonunun zaman zaman bozulduğunu ve tutarsız açıklamalar yaptığını da hatırlatarak "Bazen dağılıyor, dağıldığı içinde tutarsız açıklamalar yapıyor. Bir dediğini öbürü tutmuyor. 'Ben bunu demedim' diye de kendini savunabiliyor. Bunu aslında bilerek ve isteyerek yapmıyor. Bunu tamamen konsantrasyon bozukluğundan dolayı yapıyor" dedi.


"Trabzonspor'un üzerinde diğer takımlardan daha çok baskı ve stres var" diyen Dr. Coşkun, "Bu yüzden kulübün psikiyatr ve psikolog yardımı mutlaka alması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü buna diğer takımlardan daha çok ihtiyacı var. 24 yıldır şampiyonluğa susamışlık var. Her sezon yola şampiyonluk parolası ile çıkılmış, ama hayal kırıklığı yaşanan sezonlar olmuş. Trabzon'da bütün insanlar futbol adamı, sürekli eleştiriler var. Herkes futboldan anladığı için herkes müdahale etmek istiyor. Trabzon insanı zaten yapı gereği bir uçtan diğer uca duygusal anlamda çabuk gidip gelebiliyor. Bu nedenlerden dolayı muhakkak Trabzonspor'un psikiyatr ile birlikte psikolog yardımı alması gerekiyor. Dışarıdan veya bünyesinde bu bölümleri oluşturması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, stres altında sadece futbolcu ya da teknik adamların değil herkesin başarısız olacağını belirterek, "Üniversite sınavına giren bir öğrenci stres altında ise o da başarısız olur. Sunum yapan bir sunucu stres altında ise o da başarısız olur. Bütün çalışma alanları aynıdır. Hem futbolcular hem de Ziya Doğan stres altındaysalar başarılı olmaları mümkün değildir. Baskı altında olan bir teknik adam, futbolcunun stresini de gidermesi mümkün değildir. Her teknik adam oyuncuya psikolog olarak yaklaşıyorum dese de mutlaka psikiyatr ve psikolog yardımı almaları gerekmektedir. Ziya Doğan'ın teknik ekiptekilerin ve futbolcuların mutlaka bu yönde desteklenmeleri şarttır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 12:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?