4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Rahip Santoro için ayin düzenlendi

Trabzon'da, 5 Şubat 2006 tarihinde öldürülen Rahip Andrea Santoro için kilisede ayin düzenlendi.


Rahip Andrea Santoro için Santa Maria Katolik Kilisesi'nde bu sabah düzenlenen anma törenine Vatikan'dan kimse katılmadı. İtalya'dan Santoro'nun kız kardeşi Maddalena Santoro ve yakınları, Samsun Katolik Kilisesi Rahibi Don Giuliano Lonati ile yaklaşık 30 kişi katıldı. Rahip Don Giuliano Lonati'nin yönettiği basına kapalı ayin sonrasında ayine katılanlar fotoğraf çektirdi.


Samsun Katolik Kilisesi Rahibi Don Giuliano Lonati, Rahip Santoro için Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese'nin gönderdiği mesajı okudu.
Episkopos Luigi Padovese'nin Trabzon'da düzenlenen törende bulunamadığı için üzgün olduğunu dile getirdiği mesajda şu ifadeler yer alıyor: "Sevgili kardeşlerim. Peder Andrea'nın bu üçüncü ölüm yıldönümünde aranızda olamadığım için üzgünüm. Bu günlerde Türkiye'deki Katolik Episkoposlar olarak Papa Hazretleri ile görüşmek ve birlikte dua etmek için Roma'ya davet edildik. 5 Şubat tarihinde Andrea için Roma'da kutlayacağımız kutsal ayinde manevi olarak sizlerle birlikte olacağız. Onun kurban edilişi yararsızolmamıştır. Onun ölümü sayesinde birçok kişi hıristiyan olmanın bazen hayatla ödenmesi gereken bir armağan olduğunu anladılar."
Peder Andrea'nın hıristiyan yaşamını kendini başkalarına adayarak yaşadığını anlatan Episkopos Luigi Padovese, mesajında şu görüşlere yer verdi: "O, insanlara inancını dayatmadı. Sadece öneride bulundu. Hayatta uyumlu olmanın sözlerinden daha güzel olduğunu anladı. Eğer bugün onu hatırlıyorsak bizlere bıraktığı ve hep aramızda onu canlı tutan bu tanıklığı nedeniyledir. Türkiye'de uyumlu hıristiyanlar olmamız için Allah'a yalvaralım."


Bazılarının Türkiye'deki hıristiyanları dış mihraklar olarak gördüğünü anlatan Luigi Padovese, mesajına şöyle devam etti: "Bunlar büyük bir güvensizlik yaratıyorlar. Bu kişilere hıristiyan olan iyi Türkler de olabileceğini göstermek gerekiyor. O halde biz Roma'da siz Trabzon'da birlikte dua edelim. Öyle ki Peder Andrea'nın kurban oluşu Türkiye için bir kutsama olsun, karşılıklı saygı ve hoşgörü içinde bir diyalog ve kardeşlik ortamı oluşmasını sağlasın."


HIRİSTİYANLAR VE MÜSLÜMANLAR ARASINDA SEVGİ OLMASINI İSTİYORUZ
Ayin sonrası gazetecilere açıklama yapan Rahip Santoro'nun kızkardeşi Prof. Dr. Maddalena, "Peder Andrea'nın ölümü inanıyoruz ki Türkiye'de kardeşlik barış ve iyi şeyler getirir. Birbirimize kardeşçe bakıp sevelim. Değişik bir din, kültür ve milletten geliyoruz. Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında sevgi olmasını istiyoruz. Birbirimizi sevelim, birbirimize iyi bakalım" dedi.
OLAY
Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro, 5 Şubat 2006 tarihinde kilisede ayin sırasında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Olayın ardından katil zanlısı olarak yakalanan lise öğrencisi 16 yaşındaki O.A., yaklaşık 8 ay süren dava sonucunda 18 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 13:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?