5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Roman tadında pazarlama eseri

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fazıl Kırkbir, “Pazarlama ve Yönetim Oyunları İle 41. Gecede Toplum Mühendisliği” isimli roman kitabı hazırladı.


Trabzon’da son üç ayda 4 binin üzerinde satışı gerçekleşen ve özellikle üniversite gençliği ve iş çevrelerinden yoğun ilgi gören “Pazarlama ve Yönetim Oyunları İle 41. Gecede Toplum Mühendisliği” romanının yazarı Yrd. Doç. Dr. Fazıl Kırkbir, pazarlama ve yönetim konularında bir ders kitabı yazmaktansa roman yazarak daha geniş kitlelere ulaşmak istediğini söyledi.
Romanlarda genelde aşk, cinayet yada tarihsel olaylar işlendiğini, Toplum mühendisliği konusunu pazarlama ve yönetim konularını ele alan bir romanın bugüne kadar yazılmadığını kaydeden Kırkbir “Bu kitapta anlatılan pazarlama ve yönetim konuları aslında benim uzun zamandır üzerinde çalıştığım konular. Bir konu hariç tümünün ismi ve tanımı bana ait, aslında bunları bir ders kitabına daha yakın bir tarzda yazacaktım. Ancak askerliğim sırasında bir süre kütüphanede görev aldım ve insanlarımızın kitap okuma oranı düşük olmasının yanında romanların diğer kitaplara göre daha çok tercih edildiğini gördüm. Bunun üzerine bende bir ders kitabı yazmaktansa bir roman yazıp daha geniş bir kitleye ulaşmak istedim” dedi.

"KİTABIN GENEL KURGUSU TAMAMEN HAYAL ÜRÜNÜDÜR"
Yazdığı kitabın ilk kitabı olduğuna dikkat çeken Kırkbir “Bu benim ilk kitabım ancak bu kurguyu yazmadan önce tarih ve siyaset kitapları hariç yaklaşık 10 bin sayfaya yakın roman okudum ayrıca bir pazarlama akademisyeni olarak roman okuyan kişilerin okudukları kitaplardaki şikayetlerini dinledim yani bir nitel araştırma yaptım. Okurlar ne ister cevabını bulduğuma inandıktan sonra kitabı kaleme almaya başladım” diye konuştu.
Kitabın kurgusu içinde yer alan fıkralar, tarihi olaylar, özlü sözler ve hikayelerle ilgili bilgiler veren Fazıl Kırkbir “Kitaptaki fıkralar daha önce dinlediğim veya okuduğum fıkralar ancak bir kısmının bazı yerlerini kurguya uygun olması açısından biraz değiştirdim. Tarihi olayları ise tabii ki tarih kitaplarından ve ünlü tarihçilerden dinlediğim olayların sadece kurguya uyacak şekilde özü korunmak şartı ile biraz değiştirerek yazdım. Özlü sözler ise biri hariç çok önceden söylenmiş sözler çoğu atasözü, hikayeler ise genelde benim, babamın ya da tanıdığım bazı arkadaşlarımın ya da iş adamlarının başına gelen olayların kurguya uyacak şekilde değiştirilerek yazılmasından ibarettir. Kitabın genel kurgusu ise benim dünyadaki bir numaralı toplum mühendisine yakıştırdığım hayat şeklidir ve tamamen hayal ürünüdür” şeklinde konuştu.
Kitabında yer alan “Bir numara” karakteri ile ilgili olarak ise Kırkbir “Açıkçası adı üstünde olduğu gibi 1 tane 1 numara olur. Ancak her sınıfın içinde 1 tane 1 numara olunca sayı artmış gibi gözüküyor aslında onlar kıyaslanamaz çünkü 1 numaralı maşa, 1 numaralı eldiven 1 numaralı el ve 1 beyin. Bir el için eldiven değiştirebilir. Eldiven kullanılıp atılabilir. Yenisini zorlanmadan bulabilirsiniz. Tabii ki özelliklerine göre bulma süresi uzayabilir ama bir elin fazla alternatifi yoktur vücutta beynin ise tektir” açıklamasını yaptı.

"İNSANLAR KİTABI OKUYARAK DOĞRULUĞUNA KENDİLERİ KARAR VERSİNLER"
Kitabın arkasında yer alan “Zamanında ayaklarımıza vuramadıkları esaret prangalarını beyinlerimize vurma savaşı” ve komplo teorisi ile ilgili olarak ise Fazıl Kırkbir, şunları söyledi:
“Benim var yada yok dememim çok anlamlı olacağını zannetmiyorum. Bu sorunun cevabı kitabın 4. gecesinin konusu olan bağımsız sömürge yönetimi bölümünde verilmeye çalışıldı. İnsanlar orayı okuyarak doğruluğuna kendileri karar versinler. Ancak orada yazanlarla ilgili şunu belirtmek isterim; o bölümde anlatılanların bir kısmını yazmak için 3 yıl süren bir nitel araştırmanın sonuçlarını kullandım yani burada yazılanlar uydurmadır diyecek kişi olursa akademisyen arkadaşlarımla yaptığım bu nitel araştırmanın özetini onlara gösterebilirim. Sosyal bilimlerin fen bilimlerinden en önemli farkı deney yapma imkanının olmamasıdır. Bu nedenle bir sonuç bulmak için binlerce deney yapıp sonuca ulaşma imkanı olmadığından dolayı uygulanacak stratejinin çok iyi belirlenmesi gerekir bu nedenle uygulanacak projenin sistemli bir şekilde ortaya konmuş ve iyi bir beyin fırtınasından geçmiş olması ve uygulama sürecinde bile sürekli geliştirmeye açık olmalıdır. Benim projelerimin tüm bunlarını kapsadığını düşünüyorum ama uygulama aşaması öncesinde hedef kitlesinin hemen her kademesinden kişilerin katıldığı beyin fırtınası takımları ile varsa eksiklikleri gündeme getirilip geliştirilmesine katkıda bulunulabilir.”
Öte yandan kitabın piyasaya çıkalı uzun süre olmamasına ve bir roman olmasına rağmen 3 üniversitede lisans seviyesinde, 1 üniversitede yüksek lisans seviyesinde ders kitabı ve yardımcı kitap olarak okutulmaya başlandığı öğrenildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 10:53:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih bilgin IP: 88.234.8.xxx Tarih : 16.07.2009 17:57:24

size ulaşmak ıstıyorum kıtabınızı satın alacaktım 0212 511 90 95