2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Sabancı: Girişimin önü açık değil

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, yüksek vergi oranları ve istihdam üzerindeki vergi yüksekliğinin kayıt dışı ekonomiyi özendirdiğini belirterek hükümetin kayıt dışı ekonomi konusunda daha radikal ve cesur önlemler alması gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı başkanlığında bir heyet, Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TSİAD) 6. Olağan Genel Kurulu’na katılmak için Trabzon’a geldi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MAKSİFED) Başkanı Celal Beysel, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKKONFED) Başkanı Enis Özsaruhan, TSİAD Başkanı Semih Melek ve diğer yönetim kurulu üyeleriyle birlikte sabah Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen’i ziyaret ederek çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundu. Daha sonra KTÜ İşletme Ekonomi Kulübü’nün düzenlediği ’Girişimcilik’ konulu konferansta konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, TÜSİAD tarafından hazırlanan çeşitli raporlara göre gelecek on yılda çok daha fazla kişinin işgücü piyasasına girmesinin beklendiğini belirterek işgücü piyasasındaki bu genişlemenin ancak yeni yatırımlarla emilebileceğini söyledi.

Ülke ekonomisinde kısa dönemli ve nispi bir iyileşme gözlense de kamu açıklarının önemli boyutlara ulaştığını kaydeden Sabancı, "Kamunun istihdam oluşturması hemen hemen imkansız hale gelmiştir. Eğer istihdam açığını kamu sektörü eliyle kapatmaya kalkarsak bu ülke olarak bize altından kalkamayacağımız yeni yükler getirir. İşsizlik oranının aşağıya çekilebilmesi ve yeni istihdam imkanlarının oluşturulabilmesi için yerli ve yabancı yatırımcı tarafından tarım dışı sektörde 550 binin üzerinde net istihdamın sağlanması gerekmektedir. Koşulları ne kadar iyileştirirsek iyileştirelim bu rakama sadece yabancı sermaye yatırımlarıyla ulaşmamız mümkün değildir. Bunun için yurtiçindeki girişimciyi yeni yatırımlara yöneltmek amacını taşımak zorundayız" dedi.

Bir ülkede iş sahalarını oluşturanların girişimciler olduğunu ve Türkiye gibi işgücüne katılan nüfusu sürekli artan ülkelerde her geçen gün daha fazla girişimciye ihtiyaç duyulduğunu belirten Sabancı, yeni girişimlerin piyasadaki rekabet baskısını artırarak diğer firmaları etkinliklerini iyileştirmeye ve yeniliklere zorlayacağını ifade etti.

"Yeni yatırımlara, yeni girişimcilere ihtiyacımız var. Fakat yeniliklerin ve girişimciliğin önü açık değil" diyen Sabancı, "Her şeyden önce Türkiye’deki vergi sistemi girişimci için caydırıcıdır. Ücretler üzerinde çok yüksek vergi yükü bulunmaktadır. Genel olarak vergi oranları sanayiinin rekabet gücünü olumsuz etkileyecek seviyededir. Yüksek vergi oranları ve istihdam üzerindeki vergi yükünün yüksekliği, kayıt dışı ekonomiyi özendirmektedir. Büyük boyutlara ulaşan kayıt dışı ekonomi yarattığı haksız rekabetle yerli ve yabancı yatırımcı için caydırıcı etkide bulunmaktadır. Yeni yatırımlarda bulunarak işsizlik oranını aşağı çekmek için önümüzde bizi frenleyen en önemli konu kayıt dışı ekonomidir. Hükümet artık kayıt dışı ekonomi konusunda daha radikal ve cesur uygulamalarla mücadeleye hız vermelidir. Hükümet bunu yapmadıkça ne işsizliğe çözüm bulunabilir, ne de refah düzeyi artırılabilir. Bununla beraber ülkemize daha çok yabancı yatırımcının gelmesi için vergi oranlarının çevre ülkelerle rekabet edecek seviyeye indirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Girişimcinin en önemli ihtiyaçlarından biri olan finansman konusunda da ciddi sorunlar bulunduğuna dikkat çeken Sabancı, "Mevcut kullanılabilir kaynakların büyük kısmını verdiği yüksek faizle kamu kesimi çekmektedir. Ekonomide istikrar kalıcı olarak sağlanmadan vadeler uzayıp faizler iyice düşmeden küçük ve orta boy işletmelerin kaynak sorunun çözmek zor olacaktır" dedi.

Türk sanayisinin girişimcilik gücünün artmasının AB üyeliğine hazırlanan Türkiye’nin üyelik sonrası AB’ye uyumumun kolaylaşması açısından da büyük önem taşıdığını kaydeden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, şunları söyledi:

"Türkiye’nin yapısal dönüşümünü tamamlaması ile orta ve uzun vadeli yeni bir büyüme stratejisine girmesi özel sektörün ekonomideki ağırlığının artırılması anlamana gelmektedir. Önümüzdeki dönemde yatırım ve üretim yapacak, istihdam yaratacak kesim, yerli ve yabancı özel sektör yatırımcılarıdır. Bunlar arasında yaratıcı ve yenilikçi bir yaklaşımla istihdam/teknoloji dengesini iyi kuran küçük ve orta boy işletmeler kritik bir öneme sahiptir. Bu tür işletmelerin ortaya çıkması girişimciliğin geliştirilmesine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlıdır. Bu caydırıcı etkenler ortadan kalkarsa gerek küçük ve orta boy, gerekse büyük boy yatırımlar için elverişli ve önümüzdeki üç yılda ortalama yüzde 5’lik büyüme hedefinin yakalanması için gerekli ortam doğacaktır"

"TÜSİAD’ın gündemindeki önemli bir konuya da dikkatinizi çekmek istiyorum" diyen Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ekonomimizde 2004 yılında yaşanan rekor düzeydeki yüzde 9.9’luk büyüme rakamına rağmen Türkiye’nin en önemli sorunu olan işsizliğin yeterli ölçüde azalmaması, yabancı sermaye girişlerinin ve yatırımların gerektiği gibi artmaması, bir yanda yapısal bazı eksikliklerimizin devam ettiğini öte yanda da politikalara yön verecek bir sanayi stratejisinden yoksun olduğumuzu gösteriyor. Sanayie dayalı bir refah toplumu ve buna uygun bir siyasal ve sosyal gelişme çizgisi yaratmak istiyorsak, çok yönlü düşünmek, başımızı kaldırıp ileriye bakarak, yapımıza ve hedeflerimize uygun bir gelişme stratejisi belirlemeliyiz."

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı ve beraberindekiler, daha sonra Zorlu Grand Otel’de yapılacak olan TSİAD’ın 6. Olağan Genel Kurulu’na katılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 14:35:45
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 13:51:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?