2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Sağlık Sendikası Genel Başkanı Trabzon'da

Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, yabancıların toprak sahibi olması için ilk tavizin Islahat Fermaın ile verildiğini ve bugün 68 ülke vatandaşının 70 ilde mülk sahibi olduğunu söyledi.
Sendikalarının başlattığı "Atalarımızın uğruna şehit olduğu toprak vatandır, yabancılara satılamaz" kampanyasının yurt genelinde bilboardlara asılan afişlerle devam ettiğini belirten Genel Başkan Başoğlu, bugün geldiği Trabzon’da Hızırbey Mahallesi Tekel Binası köşesine konulan bilboard önünde bir basın açıklaması yaptı. Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Türkiye’yi parçalamak için çizilen haritalarda Trabzon’da bir Pontus Devleti kurulmasının gündeme getirildiğini belirterek, "Batı’da elden ele gezen ve değişik vesilelerle Türkiye’ye de ulaştırılan bu haritalarda Misak-ı Milli sınırları içerisinde ayrıca Doğu’da Ermenistan, Güneydoğu’da Kürdistan Devletleri yeralmaktadır. Son zamanlarda ülkemiz toprakları hızlı bir şekilde yabancılar tarafından satın alınmaktadır. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yaptığımız yazılı başvuru üzerine gönderilen bilgide, 4916 sayılı yaşanın çıktığı 19 Temmuz 2003 tarihinden 24 Ağustos 2004 tarihine kadar 45 bin 258 yabancının 269 bin 298 dönüm arazi satın aldığı ve bunun karşılığında 44 trilyon 572 milyar 697 milyon lira ödediği anlaşılmıştır. Bilgide toprak satışının 70 ilimizde 68 ülkeye mensup kişilere yapıldığı görülmektedir. Tanzanya bile Türkiye’den toprak alma hakkı elde etmiştir" dedi.
Yabancılarna toprak sahibi olmakta ilk tavizin 1856 yılında Islahat Fermanı ile verildiğini kaydeden Başoğlu, "Bu fermanda yabancılara toprak satışı ile ilgili maddede ’Yabancı uyruğundan olan kimselerinde vergilerini vermek suretiyle mal ve mülk sahibi olabilmeleri’ koşulu Osmanlı Devleti’ne dayatılmıştır. Batılıların Osmanlı topraklarına sahip olma özlemini en iyi dile getiren belge, 1856 tarihli Time Dergisi’nde yer alan makaledir. Makalede ’Toprak mülkiyeti hakkının yabancılara tanınması, Osmanlı ve Anadolu topraklarına yapılan yatırımların ve sermayenin teminat altına alınmasıdır. Bu bir diplomatik başarıdır. Batı sermayesi bu toprağa nüfuz etmeli ve ona sahip olmalıdır’ denilmiştir" diye konuştu.
Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Türkiye’de en çok taşınmaz mal edinen yabancı uyrukluların başında Yunanlılar’ın geldiğini dikkat çekerek "Yunanlılar’ı sırasıyla Almanlar, İngilizler, Suriyeliler, Hollandalılar, İtalyanlar, KKTC’liler, ABD’liler, Avusturyalılar, Fransız ve Belçikalılar izliyor. Yabancıların öncelikle tercih ettiği illerin başında İstanbul ve Antalya geliyor. Bunu sırasıyla Bursa, İzmir, Muğla, Hatay, Balıkesir, Mersin, Gaziantep ve Aydın izliyor. Yabancıların yüzölçümü olarak en çok toprak aldığı yer ise Hatay. Hatay’ı sırasıyla Gaziantep, İstanbul, Muğla, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Balıkesir ve Aydın takip ediyor" şeklinde konuştu.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesi’nde bugüne kadar Yahudi kökenli Türk vatandaşları tarafından toplam 450 bin dönüm arazi satın alındığını da belirten Başoğlu, şunları söyledi:
"İsrail genel olarak Fırat ve Dicle havzasındaki arazileri satın almaya özen göstermekte ve öncelikli hedef olarak Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak ilini seçmektedir. Özellikle Hatay’da Suriyeliler 120 milyon metrekare toprak satın almışlardır. Fethiye ve Muğla’da İngilizler, Alanya’da Almanlar büyük ölçekli mülk satın almaktadırlar. İtalyanlar ise Niğde civarında tarım arazileri ile ilgilenmektedirler. Doğu Anadolu’da özellikle sınır kapılarının bulunduğu bölgelerde Ermeniler, yöre halkından sadece bir sözleşme karşılığı topraklarını satın almaktadırlar. 3 bine yakın köylüye sözleşme imzalatan Ermeniler’in köylüleri o topraklarda çalışan işçiler gibi gösterdiği belirtiliyor".
trabzon
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 12:49:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?