4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Şans tanınmayan hasta mucizesi

Akciğer tümörü şikayeti bulunan ve yapılan tetkiklerinde ameliyat şansının olmadığı söylenen hasta, Trabzon Özel Karadeniz Hastanesi’nde uygulanan ileri cerrahi teknikleriyle sağlığına kavuştu.


Öksürük, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı şikayeti ile hastaneye giden 57 yaşındaki Cemil Alkurt, yapılan tetkiklerinde ameliyat şansının olmadığının belirtilmesi üzerine Trabzon Özel Karadeniz Hastanesi’ne başvurdu. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yıldıray Bekar tarafından muayene edilen Alkurt’a, ileri düzeyde uygulanan cerrahi bir teknik olan Trakeal Sleeve Pnömonektomi yöntemi uygulandı ve hasta sağlığına kavuştu.


Cemil Alkurt’un öksürük, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı şikayetleriyle muayene edildiğini ve sağ akciğerinde kitle saptandığını belirten Opr. Dr. Bekar, “Başka merkezlerde tetkikleri tamamlanan hastaya, akciğer tümörü teşhisiyle ameliyat şansının olmadığı söylenmiş.7-8 yıl öncesine kadar sadece yurt dışında uygulanan bu teknik yaklaşık 3 yıldır bölgemizde sadece Özel Karadeniz Hastanesi Göğüs Cerrahisi Servisi’nde yapılabilmektedir.Hastamızın kliniğimize başvurusuyla Trakeal Sleeve Pnömonektomi adlı ameliyat tekniği uygulanmak üzere yatışı yapıldı ve bölgemizde 5. kez aynı teknikle ameliyat edilen hasta oldu” dedi.


Trakeal Sleeve Pnömonektomi hakkında bilgi veren Opr. Dr. Bekar, “Bu yöntemde sağ akciğerin tamamı çıkarılıp ana solunum yolu trakea ve kalacak olan sol akciğerin giriş yolu kesilip ana solunum yolu ile yeniden birleştiriliyor ve bu esnada hastanın nefes alması devre dışı bırakılıyor. Bu ileri derecedeki riskli operasyon çok kısa sürede ve çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Çünkü bu kısa zaman içinde hastanın solunumunu sağlayan, sol akciğerin havalanmasını sağlamak için kesilmiş olan solunum yolu ana solunum yoluna kusursuzca birleştirilmeliydi. Bu teknikte, tümörlü alanı içeren sağ akciğerin tümü ile birlikte ana solunum yolundan bir bölüm ve sol akciğerin girişi ters Y harfi şeklinde çıkarılıp, operasyon sırasında patoloji incelemesi yapıldı. Hastalıksız temiz alanların saptanmasından sonra sol akciğere giden solunum yolu trakeaya birleştirilerek dikildi” şeklinde konuştu.


Opr. Dr. Yıldıray Bekar bu yöntemin Türkiye’de ancak gelişmiş birkaç merkezde, Karadeniz Bölgesi’nde ise sadece Özel Karadeniz Hastanesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde uygulandığını dile getirdi.


Ameliyat sonrası iki akciğerinden biri çıkarılan hastanın tek akciğerle günlük yaşamına kesintisiz ve normal şekilde devam edeceğini belirten Bekar, uygulanan yöntemle şans verilmeyen bir hastanın yüzünün güldürüldüğünü ifade etti.
 

İha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 11:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?