5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Seçim sonucunu değerlendirdiler

Trabzon iş dünyasının önde gelen isimleri, 29 Mart Pazar günü yapılan ve Trabzon Belediye Başkanlığının el değiştirdiği Mahalli İdareler Seçimlerini değerlendirdi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, belediye başkanının 61 projesinden ekonomiyle ilgili olanlarla özel olarak ilgileneceklerini vurgularken, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu projelerin gerçekleşmesi durumunda Trabzon’un bölgenin Hong Kong’u haline gelebileceğini söyledi.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise seçimin sona ermesiyle yeniden gerçek gündeme dönülmesinin iş dünyası açısından sevindirici bir gelişme olduğunu dikkat çekti.

HACISALİHOĞLU: “TRABZON’UN KAZANMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRECEĞİZ”

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, seçim sürecinde prensip olarak bütün adaylara eşit mesafede durduklarını söyledi.
Adayların projeleriyle yarıştığını ve seçimi AK Parti’nin adayının kazandığını belirten Hacısalihoğlu, “Seçimi kazanan Gümrükçüoğlu'nun dile getirdiği 61 projeyi belediyeyi ilgilendiren projeler, hükümeti ilgilendiren projeler ve sosyal projeler olmak üzere üç boyutta değerlendirmek gerekir. Bizler, ilimizi ilgilendiren bu projelerin hayata geçirilmesi için yardımcı olacağız. Ancak konumumuz gereği önceliği ekonomiyle ilgili olan projelere vererek bunların takibini yapacağız. Çünkü bizim başlıca görevimiz budur” dedi.
Hükümetin ilgi alanına giren daha kapsamlı projelerin de kısa zamanda gerçekleştirileceğine inandıklarını dile getiren Hacısalihoğlu, bütün bu projelerin gerçekleşmesi için üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini ifade etti.
Trabzon Belediye Başkanlığını iktidar partisinin adayının kazanmasının bir takım avantajları beraberinde getireceğini kaydeden Suat Hacısalihoğlu, yeni görevinde başarılar dilediği Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun vaat ettiği projelerin takipçisi olacaklarının altını çizdi.

GÜRDOĞAN: “PROJELERİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İÇİN DİYALOGA İHTİYAÇ VARDIR”

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise Trabzon’da seçimi AK Parti’nin adayının kazandığını ve bu seçimle yeni bir dönemin başladığını söyledi.
İktidar partisinin Trabzon’da 6 milletvekilinin bulunduğunu, Belediye Başkanlığının da kazanılmasıyla da daha avantajlı bir konuma geldiğini dile getiren Gürdoğan, bunun hem bir fırsat hem de risk olduğuna dikkat çekerek belediye yönetiminde gösterilecek performansın önümüzdeki seçimlerde asıl belirleyici olacağını ifade etti.
Seçim sürecinde bütün adayların projeleriyle yarıştığını, ancak seçimi AK Parti’nin adayının kazandığını belirten Gürdoğan, “İnşallah seçim sürecinde vaat edilenler yapılır. Biz bu projelerin bir kısmını zaten yıllardır değişik platformlarda dile getiriyorduk. Bundan sonraki süreçte bu projelerin bir yandan takipçisi olacağız, diğer yandan da gerçekleşmeleri için üzerimize düşeni yapacağız. Bunun için diyalog sürecinin başlatılması ve sürdürülmesi gerekir. Gelinen nokta, önümüzdeki dönemde sivil toplum kuruluşlarının işlevinin çok daha artacağını da göstermektedir” diye konuştu.
Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’nun 61 projesi arasında yer alan lojistik köy, demiryolu gibi projelerin önemine vurgu yapan Gürdoğan, diğer projelerle birlikte bu projelerin de gerçekleşmesi durumunda Trabzon’un bölgenin Hong Kong’u haline geleceğini savunarak şöyle konuştu:
“Biz yıllardır Türkiye’nin doğuya yönelmesi ve Asya pazarlarına açılması gerektiğini savunuyoruz. Bu anlamda Trabzon çok önemli bir konumda bulunuyor. Asya ülkeleriyle her türlü bağlantısı var. Trabzon’un ihracatı sıfırdan başlayarak bir milyar dolar seviyesine geldi. Bizim Asya ülkeleriyle önemli bir ticaret potansiyelimiz var. Eğer bu konuda gerekli çalışmalar titizlikle yapılır ve bu projeler de hayata geçirilirse, Trabzon Türkiye’nin Hong Kong’u, Dubai’si olabilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için diyalog sürecinin işletilmesi şarttır.”
Seçimlere genel anlamda bakıldığında, iktidar partisinin oy kaybına uğradığını hatırlatan Gürdoğan, “AK Parti de, tıpkı ANAP gibi iktidardayken oy kaybına uğramıştır. Bunu bir ihtar olarak görmek mümkündür. Bu anlamda seçimin ardından Başbakanın yaptığı açıklamaları da olumlu buluyorum. Seçim sonuçları, ülkede diyaloga çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha göstermiştir. Bunun yanında muhalefet de kendini yenilemeli, yeni açılımlarda bulunmalıdır. Ayrıca Siyasi Partiler Kanunu da değiştirilmeli, liderlerin değil fikirlerin ve sistemlerin öne çıktığı bir siyasal yapının önü açılmalıdır” şeklinde konuştu.

CİRAV: “PROJELERİN GERÇEKLEŞMESİYLE KAZANAN TRABZON OLACAKTIR”

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, uzun süredir gündemi meşgul eden seçimin sona ermesiyle yeniden gerçek gündeme dönülmesinin sevindirici olduğunu vurguladı.
Seçimin sona ermesinin bilhassa iş dünyasını rahatlattığına işaret eden Cirav, “İktidarıyla, muhalefetiyle uzun bir süredir gündem seçime odaklanmıştı. Bu atmosferde ekonomi ve diğer meselelerle yeteri kadar ilgilenilemedi. Bu anlamda seçimin bitmesiyle yeniden gerçek gündeme dönülmüş, bu durum da iş dünyası açısından rahatlatıcı olmuştur” dedi.
Seçimde ortaya çıkan sonucun, oy kaybına uğramasına rağmen iktidar partisine olan güvenin sarsıldığı şeklinde yorumlanamayacağını vurgulayan Cirav, “Evet iktidar partisinin aldığı oylar düşmüştür ama bu sonuçlar ülkede bir iktidar sıkıntısı olduğu şeklinde yorumlanamaz. Bu durum da, iş dünyası açısından yakalanan istikrar ortamının sürdürülmesiyle ilgili önemli bir gelişme olmuştur. Aksi bir sonuç, iktidarı tartışılacak hale getirirdi ve bunun neticesi de iyi olmazdı. Bunun yanında iktidar partisinin oy kaybettiği de bir gerçektir. Zira vatandaşımız iktidar partisine ufak da olsa bir uyarı yapmıştır. Bundan sonraki süreçte, bu sonuçların ortaya koyduğu tablo dikkate alınarak hareket edilmelidir. Başbakan da yaptığı konuşmasında bunu dile getirmiştir” dedi.
Seçimin Trabzon’da ortaya çıkardığı tabloyu da yorumlayan Cirav, “Eski Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu 5 yıllık sürede kente epey hizmet etti. Seçimde aldığı oylarda görülen ciddi artış da bunun bir göstergesidir. Ancak seçim sürecinde AK Parti’nin adayının gündeme getirdiği projeler daha etkili olmuş ve vatandaşımız da bu yönde bir karar vererek kendisini belediye başkanı seçmiştir. Şimdi seçim bitmiştir ve hem bizler, hem de vatandaşlarımız bu projelerin hayata geçirilmesini beklemektedir. Bizler de bu projelerin takipçisi olacağız” dedi.
Belediyenin iktidar partisinde olmasının avantajlı olduğunu, ancak belediye başkanının iddialı ve gayretli olmaması durumunda bunun fazla bir önem taşımayacağını belirten Cirav, seçimi kazanan Gümrükçüoğlu’na başarılar dileyerek kazananın Trabzon olması temennisinde bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 17:28:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?