4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Serabral sendromlu genç asker oldu

Sakatlar Haftası kapsamında Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen temsili yemin törenine tekerlekli sandalye ile katılan 26 yaşındaki serabral sendromlu genç Erdal Süzer, silaha dokunamadan yemin etti, tezkeresini annesinin yardımıyla alabildi.


Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen temsili yemin törenine, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Aslan, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Ahmet Boncuk, çok sayıda daire müdürleri, engelli gençlerin aileleri katıldı. Bir günlük asker olmanın sevincini yaşayan 35 genç, kamuflaj, bot ve palaskalarını giyerek bir süre sağa sola dönüş ve selam verme eğitimleri aldı.

Ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Tüm engelli gençler selam durarak İstiklal Marşını okudu. 26 yaşındaki serabral sendromlu Erdal Süzer de, tekerlekli sandalyeye oturmasına rağmen kendisi gibi engelli arkadaşları ile birlikte selam durmak ve İstiklal Marşı'nı okumak için büyük bir mücadele verdi. Beynin hareket merkezlerini kontrol eden hücrelerinin zarar görmesi sonucunda kas ve sinir sistemini zayıflatan serabral sendromu nedeniyle Erdal Süzer, selam vermekte ve İstiklal Marşını okumakta zorladı. Daha sonra geçilen yemin töreninde silaha dokunamadan yemin eden Erdal Süzer, tezkeresini ise Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır'dan annesinin yardımıyla alabildi. Tüm güçlüklere rağmen Süzer, asker olabilmenin mutluluğunu ve sevincini yaşadı. Diğer engelli gençlerde Vali Ata ve Belediye Başkanı Eşref'in elinden terhis belgelerini aldı.


DEDESİNİN MEZARININ TAŞINMASI TALEBİ
Görme engelli olan ve ayağında platin bulunan 46 yaşındaki Celal Uzun, programın son kısmında şiir okuması için kürsüye davet edildi. Kürsüden önce protokolün önüne giden Uzun, yıllardır haber alamadıkları dedesi Hüseyin Uzun'un mezarının Çanakkale'de Şehitlik'te bulunduğunu ve kendi köylerine aldırmak istediğini söyledi. Dedesinin mezarını Çanakkale'den Zonguldak'ın Eğerci beldesine taşınması için protokolden yardım isteyen Uzun, "Babamı maden ocağında kaybettik. Dedemden de uzun yıllar haber
alınamamış.

Nerede olduğunu bilmiyorduk. Ama şehitlikte yatanlar arasında dedemin isminin de olduğunu öğrendim. Dedemin mezarını Değerci'ye taşımaya çalışıyorum. Sizinde desteğinizi bekliyorum" dedi.
Uzun, daha sonra kürsüye giderek, 'bana engelli diyorlar' isimli şiirini okudu. Uzun'un şiirini okuması esnasında engelli aileleri duygulu anlar yaşadı.
Tören sonunda engelli gençler, askeri silahlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Program yapılan ikramın ardından sona erdi

İha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 17:14:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?