4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Serdar Denktaş Trabzon'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri eski Bakanı ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Rum tarafının bugünkü durumunu koruduğu ve Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs sorununda Rum tarafını tek muhatap olarak almayı sürdürdüğü müddetçe Kıbrıs'ta çözümün mümkün olmadığını söyledi. 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Trabzon Şubesi'nce Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Kıbrıs'ta Neler Oluyor?' adlı konferansı öncesi Denktaş'a Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Hasan Burgucu tarafından Kıbrıs gazileri adına çiçek verildi. Konuşmasına Kıbrıs sorununun tarihi sürecini anlatarak başlayan Denktaş, Kıbrıs'ta devre dışı bırakılmaya çalışıldıklarını savunarak, "Bu millet, Mehmetçik'in kanıyla aldığı bu topraktan asla vazgeçmeyecektir" dedi. 

Kıbrıs'ın bugünkü duruma Türklük'ünü muhafaza ederek geldiğini kaydeden Denktaş, bugün Kıbrıs'ta Türk kimliğinin yok edilmeye çalışıldığını, Rum tarafının hedefinin de bu olduğunu ifade ederek, AB'nin de kendi üyesini korumak çerçevesinde bu plana destek verdiğini savundu. Gelinen noktada Kıbrıs sorununda taraf olarak kabul edilmediklerini dile getiren Denktaş, "Kıbrıs'ta Rum tarafı, sorunu kendileriyle Türkiye arasında bir işgal sorunu olarak ele alıyor. Biz muhatap kabul edilmiyoruz. Bugün ile geçmiş arasındaki en büyük fark işte budur" diye konuştu. 

AB'nin Türkiye'yi hazmetmeye hazır olmadığını ve hiçbir zaman tam üye olarak arasına almayacağını savunan Denktaş, "Ama Türkiye'yi dışlamak da işlerine gelmiyor. 'Türkiye misafir odasında beklesin ve elinin zayıf olduğu bu durumda ne yapabilirsek yapalım, ne taviz koparabilirsek koparalım. Eğer bunu başarabilirsek Ermeni ve Kürt sorunu gibi diğer sorunları da çözeriz' düşüncesi hakimdir" dedi.
Kıbrıs'ta Rum tarafının konumunu muhafaza ettiği müddetçe çözümün mümkün olmadığını savunan Denktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kıbrıs'ta bu haliyle çözüm olmayacaktır. Çünkü bütün dünya Rum tarafını sorunun tek muhatabı olarak kabul ettiği müddetçe Kıbrıs'ta çözüm olmaz. 2008'e kadar çözüm yolunda bir ilerleme olmayacaktır. Ancak 45 yıl daha çözümsüz kalmayacaktır mesele. Rum'la çözüm olmayacağına göre bunu durdurmak zorundayız, aksi takdirde belirsizlikten kurtulmak mümkün olmayacaktır." 

Kıbrıslı Türkler olarak davalarından hiçbir zaman taviz vermeyeceklerini kaydeden Denktaş, "Türkiye'yle birlikte yolumuza devam etmek istiyoruz" dedi. 

Kıbrıs sorununda Rum tarafının aksine Türkiye ve Kıbrıs'ta kurumlar arasında kopukluklar olduğunu ve topyekün bir politika takip edilemediğini ileri süren Denktaş, bu durumun Türk tarafının elini zayıflattığını savundu. Denktaş, konuşmasının sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı.
iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 03:04:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?