30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Seymenoğlu'ndan önemli açıklamalar

AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Türkiye'nin başörtüsü sorununu artık çözmesi gerektiğini belirterek, bu sorunun çözülemeyişini başörtüsü üzerinden siyaset yapanların varlığına ve bu grupların güçlerini kaybetme korkusuna bağladı.

AK Parti Trabzon İl Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürütürken istifa ederek milletvekili aday adayı olan ve 22 Temmuz Milletvekilli Genel Seçimi'nde de partisinden 6. sıradan Trabzon'un ilk kadın milletvekili seçilen Safiye Seymenoğlu, milletvekilliğine giden yolda teşkilatın her kademesinde görev yaptığını söyledi. Bir önceki seçimde de milletvekilliğine aday olduğunu ancak seçilemediğini belirten Seymenoğlu, 22 Temmuz'da milletvekili seçildiğinde büyük bir heyecan ve mutluluk duyduğunu ama omuzlarında ağır bir sorumluluğun olduğunun da bilincinde olduğunu dile getirdi.

Trabzon'un siyasetteki ilk kadın milletvekili olarak bazı zorlukların ve önemli görevlerin kendisini beklediğinin bilincinde olduğunu vurgulayan Seymenoğlu, bu noktada üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeye çalışacağını kaydetti. "Meclise ilk girdiğimde, o görkem beni heyecanlandırdı" diyen Seymenoğlu, büyük hayalleri olmadığını ancak milletvekili olmayı istediğini ve bu duyguyu yaşadığı için de mutlu olduğunu belirtirken, en büyük hedefinin milletvekilliğini layıkıyla yapabilmek olduğunu ifade etti.

Asıl mesleği mimarlık olan Seymenoğlu, Meclis Çevre Komisyonu'nda görev aldığını ve kendi mesleğiyle alakalı, çevre adına güzel şeylere imza atmayı arzu ettiğini söylerken, milletvekili seçildikten sonra yaşadığı sıkıntıları da dile getirdi. Meclise alışmaya çalıştığını ve kadın milletvekili olmanın bazı zorlukları bulunduğunu belirten Seymenoğlu, en önemli probleminin ulaşım ve zaman olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Siyasette kadın olduğunuz zaman öncelikle zaman problemi yaşıyorsunuz. Çünkü siz bir annesiniz, eviniz var, eşiniz var, çocuğunuz var. Onların size ihtiyaçları var, evin düzeni var. Bütün bunları sağlamak da göreviniz. Bunları sağladıktan sonra bir işiniz var. Sonuçta bir mesleğiniz de var ve bunu da yapmanız gerekiyor. Siyasetin bir de ekonomik boyutu var. Çalışıp para kazanacaksınız ki ekonomik anlamda ayakta kalıp siyaset yapabilesiniz. Çünkü eşinizden aldığınız para ile siyaset yapamazsınız. Bunun yanında kendinizi siyasette kabul ettirmeniz de gerekiyor. Çünkü erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Erkeklerin daha yoğun oldukları bir alanda siyaset yapıyoruz. Her girdiğiniz toplumda erkeklere konuşma yapacaksınız. Kadınların siyasete sıcak baktığı veya siyasette aktif rol oynadığı bir ortamda değiliz. Bunu da başarmanız gerekiyor. Bu anlamda çok büyük zorluklar yaşadım. Ama partimden bu anlamda büyük destek gördüm."

2002 yılında yapılan seçimlerde de milletvekili adayı olduğunu ve o dönemde de halkın sıcak ilgisiyle karşılaştığını hatırlatan Seymenoğlu, en çok da diğer siyasi partilerin listelerinde bayan adaylara yer vermemesine şaşırdığını kaydetti. Ülke ve bölge sorunları üzerine konuşan Seymenoğlu, ağır işlerde çalıştırıldıkları için eleştirilere konu olan Karadeniz Bölgesi'ndeki kadınların durumuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karadeniz'de kadınların bilhassa kırsal kesimlerde ağır işlerde çalıştırıldığını ve bunun Karadeniz'in bir gerçeği olduğunu söyleyen Seymenoğlu, kadınların da sanılanın aksine bu durumu kabullendiğini dile getirdi.

Karadeniz kadınının yapısında zorlanarak bir iş yaptırmanın bulunmadığını ve kadınların büyük çoğunlukla kendi rızasıyla bu işleri yaptığını savunan Seymenoğlu, "Şimdi ben bunu söylediğim için belki tepki alacağım. Ama kadınlarımız bu durumu kabul etmiş. Çünkü Karadeniz kadınına bir şeyi zorlayarak yaptıramazsınız. Bu bizim kadınımızın yapısına uygun değil. Mesela bazı yerlerde görüyoruz, kendi hayatımızda, çevremizde de görüyoruz. Erkek, eşine iş yaptırmaktan veya sepet taşıtmaktan, yük taşıtmaktan imtina ediyor. Kadın bahçede, bağda daha çok çalışıyor. Erkek işsizse kahvelerde oturuyor. Ama kadın bundan yana şikayetçi değil. Yaşlılarımıza, babaannelerimize 'Siz iş yapmayın' diyoruz, ama yine yapıyorlar, dinlemiyorlar. Ama bizim kadınımızın bir başka güzel özelliği de evde otoriteyi elinde bulundurur. Bu anlamda para kadının elindedir. Kadının köyde ineği vardır, ondan bir gelir elde eder, elde ettiği gelire de kendisi hakimdir. Verirse harçlığını eşine o verir. Böyle bir özelliği de vardır bizim kadınımızın" şeklinde konuştu.

"KADINLARIN DA EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK"
Kadınların Karadeniz veya diğer bölgelerde çok büyük sorunları olmadığını ve ortak sorunun işsizlik olduğunu dile getiren Seymenoğlu, "Kadına bakıldığında birey olarak çok büyük sorunları yok. Bunu söylediğimde de eleştiriliyorum. Ama benim izlenimim budur. Bizim en büyük problemimiz işsizliktir. Bu genel bir problem ve erkeği de, kadını da aynı şekilde etkiliyor. Çünkü kadın annedir, eve para girecek ki o da evini ona göre döndürebilsin. Bu anlamda en büyük sıkıntıyı kadın çekiyor. İşsizlik, istihdam imkanlarının az olması problemlerin en büyüğü. Kadınların diğer önemli bir problemi de bilhassa genç kızlarımızın eğitimde karşılaştıkları problemlerdir. Ben çok daha büyük bir problem bilmiyorum, göremfar ve bunu da yapmanız gerekiyoiyorum. Seçim çalışması yaptık, kadınlarımızla iç içeydik. Her gittiğimiz yerde bizden tek istedikleri işti. Oğullarına ve kızlarına iş istediler. Yoksa o kendi hayatında, bağında, bahçesinde uğraşmaktan mutlu. Elbette bu işlerden, hayatından memnun olmayan kadınlar da vardır. Bunları da göz ardı edemem. Ama sonuçta bunların sayısı çok fazla değil" dedi.

Başörtüsü sorunuyla ilgili de açıklama yapan Seymenoğlu, Türkiye'nin bu sorunu artık çözmesi ve bunu herkesin kendi takdirine bırakması gerektiğinin altını çizdi. Başörtüsü sorununun çözülemeyişini başörtüsü üzerinden siyaset yapanların varlığına ve bu grupların güçlerini kaybetme korkusuna bağlayan Seymenoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu sorun artık çözülmelidir. Kızlarımızın, kadınlarımızın başörtüsüyle artık uğraşmamalıyız. Herkes kendi iradesiyle ister başını örter, isterse örtmez. Bu çözülemeyecek bir mesele değildir. Bence burada asıl mesele başörtüsü değil. Asıl mesele, bazı güçler başörtüsünün arkasına sığınarak kendi güçlerini koruma sevdasındalar. Başörtüsü üzerinden siyaset yapıyorlar. Bunu terk etmek lazım. Çünkü burada olan yine kadına oluyor, kadınlar eziliyor. Diyelim bir erkek de başörtülü kadınla aynı görüşleri paylaşıyor. Peki erkeği neye göre ayırt edeceksiniz ve üniversiteden nasıl men edeceksiniz? Erkeğin böyle bir durumu yok ama kızlar başını örtmüş diye okuma hakkından mahrum bırakılıyorlar. Böyle bir yasak olmamalı ve en kısa sürede kalkmalı. Çünkü bu bir hak ve özgürlük meselesidir. Bu, genç kızlarımızın ve kadınlarımızın özgürlüklerini kazanma meselesidir. Okumak istiyorlarsa bırakalım okusunlar. Madem ki kadınlarımızın, kızlarımızın okumasını istiyoruz, evlere kapanmalarını istemiyoruz, öyleyse bırakalım okusunlar. Niye önlerini kesiyoruz? Neden en güzel hak olan eğitim hakkını onların elinden alıyoruz?"

Seçim bölgesi Trabzon'un sorunları hakkında da konuşan Safiye Seymenoğlu, ilin en büyük sorununun Türkiye'nin de sorunu olan işsizlik olduğunu söyledi. Trabzon'un AK Parti döneminde cumhuriyet tarihinin en büyük desteğini aldığının altını çizen Seymenoğlu, buna rağmen işsizlik sorununun en önemli sorun olmayı sürdürdüğünü kaydetti. İşsizliğin 2002 seçiminden önce de varolan bir problem olduğunu dile getiren Seymenoğlu, "Yaşanan işsizlikte AK Parti'nin bir suçu yok. Bizden önce de işsizlik en büyük problemdi. Meslek liselerinin kapatılmış olması önceki dönemlerde büyük bir kalifiye eleman problemi yaratmıştır. İşadamlarına sorduğumuzda, vasıflı elemana ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar. Öğrenciler meslek liseleri yerine düz liselere yöneldiği için bu liselerden mezun olup da üniversiteyi kazanamayanlar işsizlik problemi yaşıyorlar" diye konuştu.

AK Parti'nin işsizlik probleminin çözümü için de önemli adımlar attığına işaret eden Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Trabzon Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların yüzde 35'i çalışır durumda iken bu oranın şimdilerde yüzde 90'ı bulduğunu kaydetti. Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerinde organize sanayi bölgeleri çalışmaları yapıldığını, Sürmene'de remfar ve bunu da yapmanız gerekiyoÇamburnu Tersanesi'nin yapım çalışmasının devam ettiğini belirten Seymenoğlu, bütün bu çalışmalar sonucunda birkaç bin kişiye iş imkanı doğacağını söyledi.

Yeni bir milletvekili olduğunu ve bu anlamda önünde örnek alınacak bir başka bayan milletvekili olmadığını dile getiren Seymenoğlu, buna rağmen Trabzon'da kadınlar için elinden gelen her türlü çalışmayı yapacağını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2007 Cumartesi 17:31:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?