6
Mayıs
2024
Pazertesi
TRABZON

Sıcak demircilik tarihe karışıyor

TEKNOLOJİ GELİŞTİ, ESKİ MESLEKLER YABANA ATILDI

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 30 yıldır sıcak demircilik yapan 54 yaşındaki Mehmet Altın mesleğin artık bitme noktasına geldiğini söyledi.

Sıcak demircilik mesleğinin yüzde 70 oranında bittiğini ifade eden Altın, “Teknolojinin gelmesi bizim işlerimizi etkiledi. Bu sanata da ilgi azalarak, yok olma noktasına geldi. Çünkü artık bu işi öğrenen yok, herkes masa başı iş arıyor, mesleği beğenen yok” dedi.

İşin içerisinde tozun ve kirin olduğundan dolayı yeni neslin bu işe yanaşmadığını vurgulayan Altın, “Bu işte alın teri var. Bizde burada kendi halimizde uğraşıp duruyoruz. Bakır, kerende, kazma, muş, sivri kazma, balta gibi ürünler yapıyorum. Vatandaşın da bunlara ilgisi azaldı. Örneğin, çayır biçmek için tırpan yapardık, şimdi motorlusu çıktı. Odun kesmek için balta vardı, motorlusu çıktı. Tarla sürmek için çapa, kazma vardı, teknoloji geldi. Şunu da söylemek istiyorum, bizim el emeğimizle yaptığımız sanatın yanında sıfır kalır. Biz Trabzon’daki hurdalıktan demirleri alıyoruz. Burada kömürle yakarak şekil veriyoruz. Bizim ardımızdan bu mesleği yapacak hiçbir kimse yok” ifadelerini kullandı.

Önceki yıllarda fındık ve tütün tarımının mesleği ayakta tuttuğunu belirten Altın, “Önceden fındık olsun, tütün olsun bu mesleği ayakta tutuyordu. Şimdi bunlarda bitme noktasına geldiği için, bizi de haliyle etkiliyor. Eskiden çok hareketli iş yapıyorduk. İşçimiz de vardı burada. Şimdi ise fındık zamanına yakın ufak bir hareketlilik oluyor. Sonrasında yine aynen mesleğin kör talihi devam ediyor” Şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİ GELİŞTİ, ESKİ MESLEKLER YABANA ATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2011 Cumartesi 13:05:04
Güncelleme :16 Temmuz 2011 Cumartesi 16:52:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?