4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Sigara yasağına uyuluyor

"Dumansız Hava Sahası" sloganıyla 19 Temmuz'da yürürlüğe giren kapalı mekanlarda sigara içme yasağı uygulaması kapsamında Trabzon'da denetim çalışmaları sürüyor.
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Trabzon'da 1 haftalık süre içinde bin 136 kamu ve özel sektör binasında denetim yapılırken, bu denetimlerde sigara içene hiç rastlanılmadı. Tonya ilçesinde sigara izmaritini yere atan bir kişiye 25 TL ceza kesildiği öğrenildi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcısı İl Tütün Kontrol Üyesi Tahsin Akyüz, Trabzon'da sigara içimiyle ilgili yaptıkları denetimlerde ciddi problem yaşamadıklarını belirterek genelde yasağa uyulduğunu söyledi. Yaptıkları denetimlerde hiç bir tepkiyle karşılaşmadıklarını, insanların yasağa karşı çok duyarlı olduğunu kaydeden Akyüz "Müdürlük olarak 4 yıl önce sigaranın insan sağlığına olumsuz etkileri üzerine yaklaşık 100 binin üzerinde öğrenciye ulaşarak eğitimler vererek anket çalışması yapmıştık. Bu konudaki çalışmalarımız halen sürüyor. Yararını gördük. Dolayısıyla bu işin alt yapısını oluşturmuştuk. Yasa çıkmasının ardından denetimlerimizi sürüyoruz. Şu ana kadar yaptığımız kontrollerde genelde yasağa uyulduğunu gördük. 20 - 26 Temmuz tarihleri arasında 267 kamu binası, 869 özel sektör binalarında denetim yaptık. Bazı yerlere birden fazla gittik. Bu denetimlerimiz sonucu kamu alanında 42, özel sektör alınanda ise 103 aksaklık gördük. 36 kamu binasında, 97 özel sektör binalarında ise sigara yasağını belirten levha yok. Ayrıca 17 kamu binasında da konuyla ilgili amire de rastlamadık. Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü olarak yaklaşık 7 bin 500 “Sigara içilmez ve 18 yaşından küçüklere sigara satılmaz” levhalarını tüm ilçelere tüm kurumlara ve denetlenen yerlere dağıttık. Denetimlerde afişler ve broşürler esnaf ve kamu kuruluşlarında dağıtılmış olup, bu yasaya uyanlara çiçek dağıttık" dedi.


İl Tütün Kontrol Kurulu bünyesinde, 42 sağlık, 41 emniyet, 41 belediye, 53 diğer kamu kurumlarından oluşan 41 ekip, toplam 177 kişilik sigara denetleme kurulu, Trabzon'da ilgili yerlerde kanunun uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek. Vatandaşlar yasa hakkında şikayetlerini her gün saat 08.00-23.00 arasında 462 2292597 nolu telefondan Trabzon Tütün İrtibat Merkezi'ne bildirebileceği belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 11:49:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?