30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Soba zehirlenmesiyle ilgili yanlış bilgiler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dumandan zehirlenen kişilere yiyecek ya da içecek verilmesinin sakıncalı olduğunu belirterek halk arasında yaygın olarak 'doğru' bilinen ayran içirilmesi ya da yoğurt yedirilmesinin aslında yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.

Alınacak basit önlemlerle soba zehirlenmelerinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, "En büyük sorun soba yakmadaki bilgisizlik. Geceleyin yatmadan önce sobadaki ateş çabucak geçmesin diye kömür ilave ediliyor. Hava giriş ve çıkış delikleri kapalı tutulduğu zaman da bu defa kömür tam olarak yanamıyor. Bir süre sonra odanın içinde yoğun duman oluşuyor ve insanlar uykudayken korbonmonoksit gazını soluyorlar.

Sonrasında maalesef hiç farkına varmadan uykuda ölüme yakalanıyorlar. Aile fertleri aynı odada uyuyor ise aile boyu dramlar yaşanıyor. Önerimiz öncelikle, bacalar her yıl düzenli bir şekilde temizlenmeli, mümkünse aspiratör kullanılmalı. Sobalar üstten yakılmalı ve yatmadan kömür ilave edilmemeli. Ateş geçtikten sonra iyice temizlenmeli ve yeniden yakılmalı. Soba hava giriş ve çıkışları asla kapatılmamalı. Fırtınalı havalarda risk çok daha fazla, hava geri tepebilir ve duman odaya dolabilir. Bu nedenle çok dikkat edilmeli" dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, dumandan zehirlenen kişinin hemen bulunduğu ortamdan açık havaya çıkartılması gerektiğini ifade ederek, "Soba dumanına bağlı bir zehirlenme fark edilir edilmez hemen bulundukları ortamdan alınıp açık havaya çıkartılmalı. Örneğin, zehirlenen kişi 8. katta ise hemen zemin kata indirilmeli. Çünkü zeminde oksijen daha fazla. Zehirlenen kişiye zamanında müdahale edilemezse kalıcı sakatlıklar ve ölüm olayı ortaya çıkabilir. Hastaya kesinlikle hiçbir şey yedirip içirilmemeli. Halk arasında bazen üzerine su döküyorlar veya ayran içirip yoğurt yediriyorlar. Asla böyle şeyler yapılmamalı. Bu yöntem çok yanlış. Yapılması gereken, kazaya uğrayan kişinin hemen atmosfer ortamına yani açık havaya çıkarılması, zemin kata yerleştirilmesi, en kısa zamanda ambulansa haber verilmesi ve hastaya oksijen tedavisine başlanılmasıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 12:31:21
Güncelleme :24 Kasım 2007 Cumartesi 12:52:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?