30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Sorguda ortaya çıkan ilginç bağlantı

Eski Trabzon Alperen Ocakları Başkanı Öztürk, Papa 16. Benedictus'a suikast hazırlığı iddiasıyla yakalanan altı kişiden üçünü ocaktan tanıdığını söyledi. Dink cinayeti sanıklarının da ocağa gidip geldiği ortaya çıkmıştı.

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin kilit isimlerinden, eski Trabzon Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk'ün (25), Kasım 2006'da Türkiye'yi ziyaret eden Papa 16. Benedictus'a yönelik bir eylem hazırlığıyla ilgili olarak da sorgulandığı ortaya çıktı. Öztürk ifadesinde, eylem yapamadan yakalanan kişilerden üçünü Alperen Ocakları'ndan tanıdığını söyledi. 

Dink suikastı soruşturması kapsamında gözaltına alınan Mustafa Öztürk, 23 Mart'ta sevk edildiği İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce serbest bırakılmıştı. Savcılığın itirazı üzerine hakkında "yakalama emri" çıkarılan Öztürk, 28 Mart'ta Erzurum'da tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

'Samimiyetim yoktur' 

Öztürk'e, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgusu sırasında "30 Kasım 2006'da ülkemizi ziyaret eden Papa 16. Benedictus'a eylem yapacakları iddiasıyla yakalanarak haklarında yasal işlem yapılan Ali Demir (29), Murat Yılmaz (23), Halim Albayrak (27), Vahap Yeşilyurt (29), Kadir Canpolat (26) ve Muhittin Aydın'ı (24) tanıyıp tanımadığı" soruldu. 

"Halim Albayrak, Kadir Canpolat ve Muhittin Aydın'ı, Alperen Ocakları vasıtasıyla tanırım" yanıtını veren Öztürk ise şunları kaydetti:
"Bu şahıslarla çok fazla bir samimiyetim yoktur, birkaç defa görüşmüşlüğüm vardır. Diğer şahısları tanımıyorum. Bana sorduğunuz Papa eylemi ile ilgili bilgim yoktur. Sonrasında Kutluhan Kaplan bu konudan bahsetmişti." 

Öztürk, Kutluhan Kaplan'ı ocaktan tanıdığı, Bilecik'te askerlik yapan bir arkadaşı olduğu bilgisini "Papa" ile ilgili sorudan önce verdi. Fakat sorguyu yürüten polislerin Kaplan'ın bahsettiği konulara ilişkin bir soru sormaması dikkat çekti.

"Benden silah istediler" 

Öztürk, "Papa" sorgusu kapsamında, kendisini arayan bir kişinin silah istediğini ise şöyle anlattı: 

"Papa'nın Türkiye'ye gelmesinden önce isminin 'Zafer' olduğunu söyleyen bir şahıs beni aradı. 'Bülent Ergün'ün arkadaşıyım, bana bir silah lazım' dedi. Ben de 'Ne için' dedim, ancak cevap vermedi. Sonrasında bu konu kapandı ve bir daha görüşülmedi. Bülent Ergün, Ankara'dan tanıdığım bir arkadaşımdır, sağlık müdürlüğünde çalışır. Ankara'da bulunduğum bir sırada Bülent'e bu telefon konuşmasını sordum. O da bana 'Boş ver başımdan savmak için numaranı verdim. Kusura bakma, inşallah ilgilenmedin' dedi. Ben de 'İlgilenmedim' dedim. Bu konu bu şekilde kapandı." 

Papa'ya yönelik bir suikasta ilişkin iddialar, Türkiye ziyareti öncesi, 26 Kasım'da İtalyan La Repubblica gazetesinde yer almıştı. Gazete, "İstanbul'da tutuklanan suikast hazırlığındaki grubun, Türklerden mi, yoksa başka ülkelerden gelen kişilerden mi olduğu konusunda bilgi verilmediğini" belirtmişti.

Büyük abi cezaevinde konuşmuş

Öztürk, ocakla ilişkisini kestiği Tuncel'in, BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan'la arasının iyi olması nedeniyle yeniden ocağa girmesine izin verdiğini ve böylece onu "kontrol altında tutmayı" hedeflediğini de iddia etti. Suikasttan sonra, ocakta konuşulanları BBP yetkililerine aktardığını belirten Öztürk'e, teknik takibe takılan bir telefon görüşmesinde geçen, "Muhsin Başkan'a her şeyi anlatacağım" sözü de soruldu. Öztürk, "Adım boşboğaza çıktığı için, beni arayanlara durumu izah etmeye çalıştım" cevabını verdi. 

Öztürk'ün ifadesi, Erhan Tuncel'in cezaevinde polise konuştuğunu da ortaya koydu. Öztürk'e, 10 Şubat günü Tekirdağ Cezaevi'ndeki görüşmede Tuncel'in dile getirdiği iddiaları soruldu. Öztürk, Tuncel'in "Yasin Hayal, Hrant Dink'i vurma konusunda, Mustafa Öztürk'ten yardım alacağını söylüyordu. 2006 Mart-Nisan aylarında yanlarında kaldı. Çünkü benim Mustafa'yla aram açıktı. Yasin bunlardan maddi destek alacağını söylüyordu" şeklindeki iddialarını reddetti: "Bu cinayetle hiçbir ilgim yok. Aramızdaki husumetten dolayı bunları söylemiştir."

'Dink'i, Zeynel vuracaktı'

26 Mart 2006'da genel merkez tarafından Trabzon Alperen Ocakları İl Başkanlığı'na atandığını kaydeden Öztürk, ilk iş olarak eski başkan Ersin Öztürk ve "kaypak tavırlar sergilediğini söylediği" Tuncel'in ocakla ilişkisini kestiğini öne sürdü. 2006'nın nisan ya da mayıs ayında, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve ismini hatırlayamadığı bir kişinin hep birlikte ocağa geldiğini kaydeden Öztürk, şöyle konuştu: 

"Kalkmak üzerelerken Yasin, Zeynel'in Hrant Dink'i vuracağını söyledi. Ben de 'Neden vuracaksınız?' diye sordum. Yasin, 'Türk milletine hakaret ettiği için öldürüceğiz' diye cevap verdi. Ben de Zeynel'in top sakalına bakarak tebessüm ettim. Zeynel bana 'İmaj değiştirdim, şüphe uyandırmamak için' dedi. Ben bu söylenenleri hiç ciddiye almadım."
Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 10:05:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?