1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Süleyman'a 'muhteşem' anma

'Muhteşem' lakaplı 10. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, vefatının 439. yıldönümünde doğum yeri olan Trabzon'da düzenlenen etkinlikle anıldı. Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Kanuni'nin 439. ölüm yıldönümü dolayısıyla Ortahisar Mahallesi'ndeki Kanuni Derneği'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Aradan 439 yıl geçmesine rağmen dünyanın hala Kanuni'yi hatırladığını belirten Prof. Dr. Baki, "Bilindiği gibi Batılılar'ın 'Muhteşem' dediği, kanun yapıcılığı nedeniyle 'Kanuni', şairliği nedeniyle 'Muhibbi' diye bilinen Kanuni Sultan Süleyman, 1495 yılında Trabzon'da doğmuş ve 7 Eylül 1566'da Macaristan'ın Zigetvar şehrinde vefat etmiştir. Kanuni 15 yaşına kadar Trabzon'da yaşamış ve en önemlisi bugün bile akıllara durgunluk verecek kadar muazzam olan eğitimini Trabzon'da almıştır. Bu durum Trabzon'da üst seviyede eğitimin çok eskilere dayandığının ispatıdır" dedi.

Bugün Macaristan'ın Zigetvar şehrinde Türk-Macar Dostluk Haftası'nın da törenle başladığını kaydeden Prof. Dr. Baki, "Bu sayede Macaristan dünyaya tanıtılmaktadır. Trabzon, Kanuni sayesinde 1995 yılından beri Zigetvar ile kardeş şehir olmuştur. Kanun yapıcılığı nedeniyle Kanuni, İspanya parlamentosunu süslemektedir. Biz de Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı olarak bu yıl Kanuni haftasında muhteşem etkinlikler yaptık. Ortahisar'daki tarihi bir binayı Kanuni Evi olarak düzenleme çalışmalarını başlattık. Gelecekte Ortahisar, yapılacak düzenlemeler ve Kanuni Evi'yle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olacaktır. Çünkü Kanuni, bir devlet adamının nasıl olması gerektiği yolunda önemli bir tarihi örnektir" diye konuştu.

Kanuni'nin medeniyeti, gelişmeyi ve geleceği temsil ettiğini dile getiren Prof. Dr. Ali Baki, "Özetle bunlar bugünkü dünyamızın en çok muhtaç olduklarıdır. Dolaysıyla bizim Kanuni'den öğrenecek çok şeyimiz var. İnşallah bizde Macarlar'ın Kanuni için yaptığı kadar bir şeyler yapabiliriz. Amacımız Kanuni Sultan Süleyman sayesinde, Trabzon'u, Karadeniz'i ve Türkiye'yi dünyaya tanıtmaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 14:55:00
Güncelleme :7 Eylül 2005 Çarşamba 15:04:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?