30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

''Sümela'daki onarım rezalet''

Son dönemde restorasyon sorunlarıyla gündeme gelen Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nı inceleyen Kültür Bakanlığı Bilim Heyeti restorasyona olumlu not vermedi.

Maçka ilçesindeki Altındere Milli Parkı'nda bulunan ve Türkiye'nin en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Sümela Manastırı'nda restorasyon çalışmaları 1987 yılından bu yana sürdürülüyor.

20 yılı aşkın süre geçmesine rağmen bitirilemeyen ve son dönemlerde de tartışma konusu olan restorasyon çalışmalarını yerinde incelemek üzere oluşturulan bir Bilim Heyeti bugün Sumela Manastırı'na gitti.

"Restorasyon yapılmıyor adeta yeniden inşa ediliyor" yönünde birçok şikayet alan manastırdaki çalışmalara heyet de geçer not vermedi.

Manastırdaki incelemeler sırasında özellikle kullanılan malzemenin aslına uygun olmadığını belirleyen heyet üyeleri, işçiliği de beğenmedi.

Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden bilgi alan Bilim Heyeti üyelerinden ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fuat Gökçe, manastırda kullanılan malzeme için, 'rezalet' tanımını kullandı.

Fuat Gökçe, "Kullanılan taşların hiçbiri eskisi gibi değil. Yapılmasa daha iyiydi. Eskitilmeye çalışılıyor fakat bu doğru değil. Taşları eskiterek geçmişindeki formuna getiremezsiniz. Bu çok yanlış bir uyglama" dedi.

Gökçe, manastırda sonradan yapılan tahta kapıları da göstererek, "Bu bence dünyanın en iğrenç şeyi, bunları bana savunmayın. Orijinaliyle alakası bile yok" diye konuştu.

Sümela Manastırı restorasyonunda kullanılan malzemelerin tarihi dokuyu değiştirmeye başladığını da vurgulayan heyet üyeleri, kapı kollarının günümüzde evlerde kullanılan malzemeden olmasına ve yerdeki orijinal andezit taşlarının eksik kısımlarının da orijinal olmayan yeni taşlarla örülmesine dikkat çekti.

Bilindiği gibi bir süre önce Trabzon'da yapılan TÜRSAB toplantısının ardından Sumela'ya çıkan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve kurul üyeleri, restorasyon çalışmalarına tepki göstermiş ve alkışlarla protesto etmişlerdi.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 16:37:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat ŞENER IP: 88.228.57.xxx Tarih : 24.11.2007 12:07:24

Bu manastırın restorasyon sorunu terör sorununa benziyor. Çokmu zor şu sumelayı onarmak ayıptır yazıktır