5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Sümer Trabzonspor gerçeğini anlattı

Trabzonspor eski başkanlarından Özkan Sümer, yönetimsel istikrarın başarı için önemli bir etken olduğunu belirterek, Trabzonspor'un kendi gerçeğiyle buluşması gerektiğini söyledi.


Trabzonspor'da futbolculuk, teknik adamlık ve başkanlık yaparak kulübün her bölgesinde görev yapan, yıllarını bordo-mavili kulübün bünyesinde geçirerek hizmet veren ve iki kez de takıma şampiyonluk yaşatan Özkan Sümer, başarıların yaşandığı yılları anlattı.


Trabzonspor'un şampiyon olduğu yıllardaki temel faktörleri 3 başlıkla sıralayan Özkan Sümer, kendi kaynaklarını kullanma ve yönetimsel istikrarın başarı için önemli birer faktör olduğunu belirterek, "Kendi kaynaklarını kullanma kabiliyeti. Yönetim devamlılığı ve gerektiği şartlarda tamamlama becerisini ortaya koymuş olmaları. Bunları irdelediğimizde öyle bir somut bir şey ortaya çıkıyor ki, futbolcu devamlılığını söylemiyorum. Yönetimsel devamlılığı burada çok büyük etken, çünkü diğer hadiselerin
oluşumunda o yönetim devamlılığı ve kabiliyeti ortaya koyabilmiş ve kullanabilmiştir. O bakımdan bunu öncelikli bir başarı nedeni olarak görmek lazım" dedi.


Trabzonspor şampiyon olduğu yıllarda kadrosunun Trabzonlu oyunculardan olması çok önemli bir olgu diyen Sümer şöyle konuştu: "Trabzonspor kendi kaynaklarını kullanırken başlangıçta belki o bilinç de değildi, bir ihtiyaçla bu hadise başladı. Zaten potansiyel olarak da Trabzon'da futbolun öteden beri gücü kabul görmüş bir hadise son denemler de Trabzonspor'un 2. Lig'de 7 yıllık başarısızlığından sonra kendi kaynaklarına dönme eğilimi doğdu. Bu eğilim onun kendi gerçeği ile buluşması ve potansiyelini etkin
kullanmasına olanak sağladı. Yönetimler artık bu gerçeği kavradıktan sonra bunu güçlendirmenin yollarını aradı. İyi takımları, iyi oyuncuları bir araya getirmek bir yönetim becerisidir. İyi oyunculara bir de ruh lazım işte o Trabzonsporluluk ruhu bu da ancak kendi bünyeden yetiştirdiğin oyuncularla sağlanabilecek bir olgu."


Trabzonspor'un başarılı olduğu yıllarda taraftar yapısının daha homojen olduğunu belirten Özkan Sümer, "Trabzonspor'u yine bu doğrultuda başarıya getiren unsurlardan bir tanesi de bütünlük yani ortak bir vizyon doğrultusunda takımı sahiplenme ve başarıyı berabere ele almak gibi bir fikir arzu ihtiyaç vardı. Taraftar bu manada büyük ölçüde destek oluyordu. Oyuncular kent ile o kadar özdeşleşmişti ki herkesin bir mahallesi bir grubu olduğu için o kent denetim görevini yapıyordu. Oyuncuların motivasyonu ve
onlarından daha üst düzeyde verimliliğini artırma konusunda lüzumlu etkiler o mahalledeki çevreden oluşuyordu. Kendine dönük bir yapıydı. Çok içten çok yakın bir bütünlük içersinde. Yönetimler, kitle ve oyuncular bir bütün anlayışı beraber korumak ve kollamak açısından çok güzel bir oluşum içindeydi" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 13:55:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?