5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Süs bitkisi çaya alternatif olur mu?

Trabzon Valisi Nuri Okutan, süs bitkiciliğinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay ve fındığın yanında çok önemli bir ticari meta ve tarımsal ürün haline gelebileceğini söyledi.


Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın başlattığı Süs Bitkiciliği Projesi kapsamında Sakarya’dan gelen ekip deneyimlerini Trabzon’da üreticilerle paylaştı. Trabzon Valiliği tarafından bir süredir çalışmaları devam eden ‘Süt Bitkiciliğinin Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında Sakarya’dan davet edilen ekip çalışmalarını Trabzon Valiliği A Toplantı Salonu’nda katılımcılara anlattı. Programa Vali Okutan ve ilgili bürokratlar, Sakarya’dan süs bitkiciliği üzerine çalışan 2 kooperatif, üretici birliği başkanı ile süs bitkiciliği pazarlaması yapan üretici firmaların yanı sıra Trabzon’dan da üreticiler katıldı.


Trabzon Valisi Nuri Okutan, esas amacın Doğu Karadeniz’de çay ve fındığın yanında yeni bir gelir, ürün demeti sunmak olduğunu söyledi. Vali Okutan, Sakarya’daki birikimin bunun için bir fırsat olduğunu belirterek şunları söyledi:


“Bu proje çok önemli. Sakarya’da süs bitkiciliği üretimi daha önce az da olsa zaten vardı. Fakat, onların organize edilmesi ve bir plan dahilinde dünyayla rekabet edebilir hale getirilmesi, kamu sektörü ile özel sektörün çalışması ile mümkün olmuştu. Biz Trabzon olarak buna eklenebiliriz. Bunun için gayretli bir şekilde çalışmalıyız. Geçtiğimiz dönemde Türkiye bu ürünler için yurt dışlına çok para aktardı. Halbuki bu ürünlerin merkezleri bizim tabii hayatta var. Yapılan şey buralardan alıp, İtalya’ya, Fransa’ya götürmüşler ve Türkiye’ye parayla satmışlar. Şimdi Sakarya’dan gelen bu arkadaşlarımız gibi kahraman insanlar çıktı. Çalıştılar, üretim yaparak süs bitkilerini önce Türkiye içine daha sonra yurtdışına pazarlanabilir hale getirdiler.”
Süs Bitkiciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’nde sözleşmeli çiftçilik modeli uygulanacağı dile getiren Vali Okutan, “Trabzon’da bin dönüm arazi bulmak mümkün değil. Ancak şunu yapabiliriz, iyi organize olursak 5 dönümden beş yüz tane arkadaş buluruz. 2 bin 5 yüz dönüm araziye ulaşırız, 2 bin 5 yüz dönüm arazide bir cinsten bitkimiz elimizde olacak. Bunu teker teker herkesin ayrı ayrı pazarlaması mümkün değil. Bunu yurt içinde tek başına pazarlamanın da imkanı yok. Özel çalışmayla, özel fiyatlarla gidilecek. Ve bunlarla deneyimli olan kuruluşlarla gitmek gerekiyor. Bunun bir örgütlenmesi gerekecek. Tepede uluslar arası düzeyde, takipçisi, pazarlayıcısı, geliştiricisi, liderliği yapan firmalar onun altında da daha alt firmalar ile çiftçilerimiz olacak. Sakarya bunun örneğini oluşturdu” diye konuştu.


Sakarya ile Trabzon’un iklim özelliklerinin birbirine çok benzediğini ifade eden Vali Okutan, “Üretilebilecek ürünlerin önemli bir kısmının anavatanı burası, ikinci bir avantaj bu işin içinde bizzat bulunmuş koordine etmiş, sürüklemiş bir birikime sahip olmamız söz konusu. Sanayici arkadaşlarımızın, firma sahibi arkadaşlarımız süs bitkisi ile Türkiye’den sayılı firmaların bizimle iç içe oluşu onların üzerinde bir kredimiz oluşu, bizimle daha önceki çalışmalardan dolayı güvenmeleri önemli bir fırsattır. Burada küçük küçük arazilerde ama birleşerek, bir el ile koordine ederek güç birliği yapabiliriz, güçlerimizi birleştirerek, çay ve fındığın yanında yeni bir ticari metaa ve tarımsal ürün üretebiliriz.” ifadelerini kullandı.


Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Kaçar, Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın Sakarya Valiliği döneminde başlattığı ‘Süs Bitkiciliği Projesi’ ile çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirterek, Türkiye’de dış mekan süs bitkiciliği anlamında en fazla üretim yapan il konumuna geldiklerini söyledi.


Kaçar, daha sonra çalışmaları hakkında bilgi verirken başarıya ulaşmalarındaki etkenler hakkında da detaylı bilgiler sundu.


Trabzon İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu ise, Trabzon’da uygulanmakta olan boylu süs bitkisi ve ekonomik getirisi yüksek projelerle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 17:30:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?