1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

TAYAD: Adalet istiyoruz

Trabzon Kahramanmaraş Caddesi’nde, 6 Nisan 2005 tarihinde TAYAD adına bildiri dağıtırken, "Bayrak yakıyorlar" söylentisi üzerine linç edilmek istenen ve önceki gün haklarında ’Görevli memura hakaret, müessir fiil, izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak’ suçundan Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılan 5 genç, bugün Trabzon İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’nde bir basın açıklaması düzenledi.

Trabzon’da 6 Nisan’da linç edilmek istenen arkadaşları İhsan Özdil, Nurgül Acar, Çetin Güven ve Emre Bakır ile birlikte basın açıklamasını yapan Zeynep Erduğrul, adam öldürmeye teşebbüs edenlerin 6 ayla yargılandığını ancak kendilerinin ise 4,5 yılla yargılandığını ifade ederek, adalet istediklerini söyledi. Trabzon’da 6 Nisan’da sadece kendilerinin değil, hukukunda linç edilmek istendiğini ifade eden Erduğrul, şunları söyledi:

"6 Nisan 2005 tarihinde bildiri dağıtırken provakasyonla linç edilmek istendik. O gün bildiri dağıtıyorduk ve bildiri dağıtmak yasalarla güvence altına alınmış bir hakkımızdı. Bildiri dağıtmak için yasalara göre izin almaya gerek yoktu, bildiriler basılırken zaten izin alınarak basılıyordu. Peşinden gelişen olaylar irademiz dışıdır. ’Bayrak yakıyorlar’ yalanını yayan provakatörlerin yönlendirilmesiyle linç edilmeye çalışıldık. Tekmelendik, yumruklandık, saçlarımız yolundu, ağıza alınmayacak küfürlere maruz kaldık. Öldürülmek istenen bizdik. Buna rağmen tutuklanan biz olduk. Ve şimdi 4,5 yılla yargılanıyoruz. Bizlere saldıranlar, adam öldürmeye teşebbüs edenler ise 6 ayla yargılanıyor. Esas yönlendiriciler hala yargılanmıyor. ’Bayrak yaktılar’ yalanını bilinçli olarak yayanlar, insanları kışkırtıp üzerimize salanlar bulunup provakatörle yargılanmalıdır, bizler değil. Provakatörler tutuklanmalıdır, bizler değil. Diyoruz ki 6 Nisan’da linç edilmek istenen sadece bizler değildik. Hukuk linç edilmek istendi, adalet linç edilmek istendi. Emperyalizim çıkarları için demokratik hak ve özgürlükler linç edilmek istendi."

Basın mensuplarının "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidecek misiniz?" sorusuna Erğuğrul, böyle bir düşüncelerinin bulunmadığını belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmak gibi bir anlayışımız hiçbir dönemde olmadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni hukuk kurumu olarak tanımıyoruz" diye konuştu.

Trabzon Kahramanmaraş Caddesi’nde, 6 Nisan 2005 tarihinde Çetin Güven (27), Zeynep Erduğrul (25), Emre Bakır (27), İhsan Özdil (22) ve Nurgül Acar (20) isimli 5 genç, F Tipi Ceza Evleri’ni protesto etmek amacıyla, Kemerkaya Mahallesi Kunduracılar ve Kahramanmaraş Caddeleri’nde, "Hapishanelerde Neler Oluyor, Bilmek Hakkımız, Tecritte Ölüm Var" ifadelerinin yer aldığı bildiri dağıtmaya çalışırken, "Bayrak yakıyorlar" söylentileri üzerine linç edilmek istenmiş, daha sonra polis ekipleri tarafından zırhlı araçlarla kurtarılmıştı.

5 genç, izinsiz bildiri dağıttıkları gerekçesiyle çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmış, daha sonra ise serbest bırakılmıştı. 5 TAYAD’lı genç hakkında da önceki gün ’Görevli memura hakaret, müessir fiil, izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak’ suçlarından Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. 5 genç bu davada, 2 yıl ile 4,5 yıl arasında hapis cezası ile yargılanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 16:31:33
Güncelleme :21 Mayıs 2005 Cumartesi 16:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?