30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

TBMM, Trabzon önergesini reddetti

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, Trabzon'da meydana gelen olaylarla ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergenin bugün ele alınmasını öngören grup önerisi kabul edilmedi.

Grup önerisinin lehinde söz alan CHP Trabzon Milletvekili Şevket Arz, Trabzon üzerinde bir takım oyunlar oynandığını öne sürerek, “Trabzon üzerine gölge düşürülmek isteniyor; çocuklardan katiller yaratılmak isteniyor” diye konuştu. Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetinden sonra, bazı yayın organlarında Trabzon'a karşı bir “linç” kampanyası başlatıldığını iddia eden Arz, ”Bazıları, durmadan 'Trabzon'da deler oluyor' diye soruyor. Bizim oranın deyimiyle Trabzon'da elinin körü oluyor... Trabzon'un saygın ailelerinden Samast ailesine saldırılar oluyor...” dedi.

Ahmet Samast'ın, oğlunun resmini görünce hemen Emniyeti arayarak ihbarda bulunduğunu anlatan Arz, “Hangi baba bunu yapar? Ahmet Samast, oğlunu ihbar etmiştir” diye konuştu. Fındık ve tütünden sonra çayda da bir takım “oyunlar oynandığını” öne süren Arz, uluslararası şirketlerin Türk halkının damak tadını değiştirmeye çalışarak, Türk çayını yok etmek istediklerini söyledi.

Hükümetin kendi atadığı vali ve emniyet müdürünü görevden almasını da eleştiren Arz, “Trabzon'daki olaylarla karşılaştırıldığı zaman İstanbul ve Ankara emniyet müdürleri ile valileri 100 kere görevden alınmalıydı” dedi.

“BAŞBAKANA YUMURTA ATANLAR...”

AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ise grup önerisinin aleyhinde söz alarak, son günlerde Trabzon'da meydana gelen olayların, aslında Trabzon dışında tezgahlandığını söyledi. CHP'nin Meclis Araştırması açılması önergesinden üzüntü duyduğunu ifade eden Göktaş, “önergenin gerekçesinde Trabzon'daki bütün asayiş olayları sıralanmış ama biri hariç. O da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yumurta atan kişinin adeta taltif edilircesine CHP'li belediyede işe alınması...” diye konuştu.

Araştırma Komisyonu kurularak, Trabzon'un 3 ay Mecliste tartışılması ve oradaki asayiş olaylarının Meclis tutanaklarına girmesinin “Trabzon'a yapılacak en büyük kötülük” olduğunu iddia eden Göktaş, Danıştay saldırısı, Atabeyler Operasyonu ve Rahip Santoro cinayetinin arkasındakilerin bulunamadığını vurguladı.

Göktaş, Danıştaya saldıran kişinin yakalandığını ancak, başka bir kişinin ortaya çıkmadığını hatırlatarak, “Saldırganla bir gün önce konuşan kişi kayboluyor, sonra hastane önünde bıçaklanmış bulunuyor. Kim bıçakladı, nasıl oldu bilinmiyor. Mahkemeye çıkıyor, serbest kalıyor” diye konuştu.

Atabeyler operasyonunda yakalananlardan da sonuç çıkmadığını kaydeden Göktaş, Rahip Santoro cinayetini işleyen çocuğun üzerinde 5 bin dolarlık tabanca bulunmasına dikkati çekti.
Dink'i öldüren çocuğun, Dink'in ne yazdığını bile bilmediğini söyleyen Göktaş, “Olaylar birbirine benziyor. Vatanseverlik adı altında gençlerimizi zehirleyen tezgahtarlar ve piyonlar var. Bunların, benim için PKK'dan farkı yok” dedi.

Göktaş, vali ve emniyet müdürünün görevden alınmasının da Hükümetin takdiri olduğunu söyledi.

“MİLLİYETÇİ”

Öneri lehinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Halil Akyüz, rahip Santoro ve Dink cinayetine karışanların Trabzonlu olması nedeniyle bu ile haksızlık edildiğini anlatarak, “(ordu, Trabzon'a el koysun) diyenler bile çıktı. Trabzonlulara haksızlık ediliyor. İki katil Trabzonlu olduğu için 1 milyon insanın onuruyla oynanmaz” diye konuştu.
1980 öncesinde de Trabzon'da siyasi cinayetler işlendiğini ve katillerin hiç birinin Trabzonlu olmadığını ifade eden Akyüz, “Trabzon halkı elbette milliyetçidir ama katil değildir” dedi.

İstanbul'daki Gazi Mahallesi olaylarının duruşmalarının Trabzon'a alındığını hatırlatan Akyüz, “Bu dönemde çeşitli fraksiyonlar Trabzon'da cirit attı. Bunlar Trabzonlu gençleri tahrik etti” diye konuştu.

“HASSASİYETLER”

AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan, öneri aleyhinde söz alarak, Kafkaslar'daki enerjinin çıkış kapılarından birisinin Karadeniz olduğunu söyledi ve Trabzon'un önemine dikkati çekti. Trabzon'da özel bir tertibin devreye konulmak istenmesinden endişe duyduklarını kaydeden Aykan, “Trabzon'un üç hassasiyeti var; bayrak-devlet, inanç ve Trabzonspor... Bunlarla oynayanlar, cevabını alır” diye konuştu.

Aykan, bazı yayın organlarında Trabzonlulara hakaret edildiğini öne sürerek, bu yayınları kınadı. Hrant Dink'in cenazesinde, “Hepimiz Ermeniyiz” pankartlarının açılmasını eleştiren Aykan, “Bizim vatandaşımıza sahip çıkmamız için onun ırkına ait olduğumuzu söylememize gerek yok. Türk, Türktür, Ermeni de Ermeni...” dedi.

Aykan, vali ve emniyet müdürünün görevden alınmasının yeni bir başlangıç olduğunu ifade ederek, “Burada bir sıfırlama yapılmıştır” diye konuştu. Daha sonra yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
aa
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2007 Salı 20:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HÜSEYİN ÖRNEK IP: 88.226.155.xxx Tarih : 1.02.2007 10:21:58
TRABZONDA işsizliği yoksulluğu çölekçideki pisliği araştırın bırakın bu güzel şehirle uğraşmayı iş aş ekmek verin TRABZONUN vatan sever insanına satılmış medya hakaret ediyor biz bu hakaretleri yutmayacağız HÜKÜMET satılmış basın ile bizlere küfürler ediyor kim TRABZONA saldırırsa cezasını çekecek