5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

TDK Başkanı Akalın Trabzon'da

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkiye'de okuma alışkanlığının azaldığına dikkat çekerek, yabancı dille öğretim yapılması Türkçe kullanımını azalttığını söyledi.


Trabzon Anadolu Lisesi’nin Konferans Salonu’nda düzenlenen "Doğu Karadeniz ve Kafkaslarda Türk Dili ve Kültürünün Etkileri" konulu konferansta konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Türkçe bugün başta İngilizce olmak üzere batı dillerinin yoğun bir etkisi altında. İşyeri adlarında yabancılaşmayı yaşıyoruz, adlarda yabancılaşma bir olumsuzluk olarak hep karşımızda. Okuma yazma oranımız yükseldi ancak aynı oranda da okuma alışkanlığımız ne yazık ki azaldı. Ayrıca yabancı dille öğretim yapılması gibi başka olumsuzluk da karşımızda. İşte bu olumsuzluk ne yazı ki Türkçenin kullanımını da etkiliyor" dedi.


Konferansta konuşan Uşak Fen-Edebiyat Fakültesi kurucu Dekanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin'de konuşmasında, Karadenizliler’in kullandığı şivelerin yabancı dillere benzediğini anlattı.


Trabzon Valisi Nuri Okutan'da yaptığı konuşmada okumanın önemine işaret ederek "Her ne kadar benim kitap okumaya olan düşkünlüğüm eleştirilse de hayatta karşımıza çıkabilecek her şeyi okuyarak öğrenebiliriz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara Vali Nuri Okutan birer plaket verirken, konferansı çok sayıda öğretmen ve öğrenci izledi.

İha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 06:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?