30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

TEB: Trabzon için çalışmaya hazırız

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) illerin potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla başlattığı ’İller İçin Gelecek Stratejileri’ adlı çalışmanın sonuç raporu tamamlandı.

TEB Genel Müdürü Varol Civil, Trabzon’da raporu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Trabzon milletvekilleri ve iş dünyası temsilcilerine sundu. TEB tarafından 12 Ocak’ta Trabzon’da düzenlenen toplantı ardından yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılan ’İller İçin Gelecek Stratejileri- Trabzon Sonuç Raporu’, basına ve iş dünyasına tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, AKP milletvekilleri Cevdet Erdöl ve Aydın Dumanoğlu, Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, TEB Genel Müdürü Varol Civil ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

GÖREVİMİZ BİTMEDİ

TEB Genel Müdürü Varol Civil, toplantı açılışında yaptığı konuşmada, görevlerinin bu raporun hazırlanmasıyla bitmediğini anlatırken, "Yaptığımız çalışma sonucu belirlenen bazı görevleri TEB olarak üstlendik. Bu görevleri yerine getirerek Trabzon kentinin geleceğinin kurulmasına yardımcı olmak istiyoruz. Trabzon’un gelişim hedefleriyle ilgili kurulan çalışma gruplarının belirlediği alanlar 7 ana noktada yoğunlaştı. Bunlar turizmin geliştirilmesine yönelik görevler, işletmelerin kurumsal yapı ve insan kaynağı niteliğinin geliştirilmesine yönelik görevler, tarım ve su ürünleri sanayisinin gelişimi, teknoloji ve Ar- Ge çalışmalarının gelişimi, dış ticaretin artırılması ve altyapının iyileştirilmesidir" dedi. Civil, Trabzon’un geleceğinin şekillendirilmesinde TEB olarak görev almayı düşündükleri alanları da belirtirken şunları söyledi: "Dış ticaret, turizm ve inovasyon konusunda görevler üstlenmeyi düşünüyoruz. KOBİ’lere yönelik, illerde turizm bilincini geliştirme amacını güden konferanslar düzenlenecek. İnovasyon konusunda ise, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ile ortak toplantılar yapılacak."

AZ DA OLSA KIPIRDANMA

Toplantıda daha sonra söz alan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ise, Trabzon insanı olarak bazı eksiklikleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Ama Trabzon insanının girişimcilik ruhu da üst düzeyde. Teşvikten sonra Trabzon’da az da olsa kıpırdanma oldu. Çalışan sayısı teşvikle birlikte 6 bin 300 kişi arttı. Trabzon arsa üretmekte zorluk çekiyor. Bu önemli bir sorun. Teknopark konusunda önemli adımlar atıldı. Hükümetimiz döneminde işsizliği 10.3’den 9.3’e düşürmemize rağmen, her yıl 600 bin yeni gencimiz iş için bize başvuruyorsa, tabii ki bazı sorunlarımız olacak. Mesleki eğitimi geliştirmemiz lazım. Turizm için projelerimiz var. Doğu Karadeniz master planı yaptırıyoruz. Yayla turizmi önemli olay. Sadece yaylaya çıkıp inmekle iş bitmiyor. Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize ve Artvin’in yaylalarını birbirine bağlayacak yol projemiz var. Bunun üzerinde çalışılıyor. Bu yolu yazın kullanılabilecek hale getirirsek, ilerideki aşamalarda bu güzergaha yöre mimarisini yansıtan tatil köyleri inşa edilebilir. Karadeniz turizmde hakettiği yeri alacak ve göç geriye dönecek diye düşünüyoruz."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 10:53:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?