2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Terziler şehrindeki dert

Türkiye'de, nüfus yoğunluğu bakımından en fazla terzinin Trabzon'da bulunduğu belirtildi. Trabzon Terziler Odası Başkanı Temel Koç, Türkiye'de son yıllarda insanların hazır giyime yöneldiğini, bu nedenle mesleklerinin durma noktasına geldiğini söyledi.

Trabzon'da terzi esnafının elbise tamiri yaparak ayakta kalmaya çalıştığını ve mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Koç, Trabzon'da 250 erkek, 200 kadar da bayan terzisi bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de nüfus yoğunluğu bakımından en fazla terzinin Trabzon'da olduğuna dikkat çeken Koç, "Bolu'da 4, Muğla'da 5, Antalya'da 20'ye yakın terzi dükkanı bulunurken, Trabzon'da bu rakam 450'yi buluyor. Bu rakamın fazla olmasının nedeni ise bölgemizde sanayi olmadığı için insanların bu mesleğe yönelmesidir. Ancak son yıllarda bu meslekte yavaş yavaş bitme noktasına geldi. Vatandaş eskisi gibi artık elbise diktirmiyor. Nedeni ise ısmarlama elbisenin pahalı olması. Önceleri bazı müşterilerimiz zevk için birkaç takım elbise diktirirdi. Şimdi ise hazır elbiseler, ısmarlama elbiseden ucuz olduğu için elbise diktirmiyor. Bu durum dolayısıyla bizleri olumsuz yönde etkiledi" dedi.
Koç, özellikle mahalle aralarında bulunan meslektaşlarının elbise tamiri yaparak ayakta durmaya çalıştığını kaydederek, "Hazır elbiseler genellikle yapıştırma olduğu için ısmarlama elbisenin yerini tutmuyor. Gelen müşterilerimiz ise piyasada bedenine göre uygun elbise bulamadığından ya da çok kaliteli elbise yaptırmak için bize gelerek sipariş veriyor. Bir takım elbisenin dikimi 2.5-3 günde tamamlanıyor. El dikimi elbiseler kolay kolay deforme olmadığından uzun süreli giymek mümkün oluyor" diye konuştu.

Eski terzilerin yavaş yavaş bu mesleği bıraktığını ve yeni neslin çok zahmetli olduğundan bu mesleği tercih etmediğini söyleyen Koç, "Diğer meslekleri birkaç ayda öğrenebilirsiniz, ancak iyi bir terzi ustası 10 yılda yetişiyor. Bu kadar uzun süreli olduğundan kimse bu mesleği tercih etmiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2005 Perşembe 14:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?