30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

TESOB'dan Ahiliği anlatan kitap

Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (TESOB) Başkan Vekili Zafer Sarı, ahiliğin bugünkü esnaf ve sanatkar odalarının temelini oluşturduğunu söyledi.

Sarı, Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, ahiliğin Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adı olduğunu kaydetti.

‘Ahi’ kelimesinin kardeş, arkadaş, yaren, dost ve yiğit gibi manalar taşıdığını belirten Sarı, “Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, işi kutsal, çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarın iş teşkilatı demektir. Ahiliğin aynı zamanda Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmelerini ve ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adı olduğunu vurgulayan Sarı, “Ahlakla sanatın, konukseverliğin ve yardımseverliğin uyumlu bir birleşimi olarak bugünkü esnaf ve sanatkar odalarının da temelini oluşturur. Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik örgütü günümüzün küçük ve orta ölçekli işletmeler için temel kaynaklardan biridir. Ahi örgütleri, standart üretim, standart fiyat, sosyal güvenlik, işçi-işveren ilişkisi, hizmet içi eğitim gibi konularda bugün Türk ekonomisindeki KOBİ’lere yol gösterici nitelikteki uygulamaları yüzyıllar öncesinde yaşatmıştır” diye konuştu.

Sarı, Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri çerçevesinde hazırladıkları, ‘Ahilik Teşkilatı ve Trabzon’daki İzleri’ isimli kitabın da tanıtımını yaparak Ahilik kültürünü öğretmeyi amaçlayan kitabın herkese faydalı olmasını diledi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 17:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?