6
Mayıs
2024
Pazertesi
TRABZON

Tiyatro festivali başlıyor

12. ULUSLARARASI KARADENİZ TİYATRO FESTİVALİ 2 MAYIS GÜNÜ BAŞLIYOR

12. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali 2 Mayıs Pazartesi günü başlıyor.

Festivalle ilgili bugün kahvaltılı bir basın toplantısı düzenleyen Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz, 2-15 Mayıs tarihleri arasında düzenleyecekleri 12. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali’nin Türkiye’nin en büyük tiyatro festivali olduğunu söyledi. İlk başladığında sadece 6 ülkeyle başlayan ve ‘Karadeniz’e Kıyısı olan Ülkeler Festivali’ adı altında düzenlenen festivalin 4 yıl önce adının değiştiğini kaydeden Dokgöz “Sadece ‘Karadeniz’e bağlı kalmayalım’ dedik ve sınırlarımızı aştık. Çok ciddi bir katılım oldu. Bu yıl bize başvuran ülke sayısı 47. Yaklaşık 50 oyun, 15 günlük bir festival olduğu için biz bunları eleme yapmak zorunda kaldık. 47 ülkenin içinde program yapmak çok zor. Festivalimiz Türkiye’nin en büyük tiyatro festivali. Devlet tiyatroları ülke çapında 5 büyük festival yapıyor. Adana’daki festival devam ediyor. Van, Konya ve Trabzon’da bir festivalimiz var. En çok yabancı ülke katılımı olan festivaliz. Trabzon, 2-15 Mayıs tarihleri arasında bu yıl 11 ülkeyi konuk edecek ve bu 11 ülkeden 15 performans izleyeceğiz. İlk açılışını 2 Mayıs günü ‘3. Richard’ oyunuyla yapacağız. Bu yıl festivalimiz çok renkli olacak” dedi.

Bu yıl festivale İspanya, Hollanda, Çin, Endonezya, Amerika Birleşik Devletleri, Macaristan, Rusya, Norveç, Romanya, Polonya ve Ekvador’un katılacağını kaydeden Dokgöz “İlk defa katılacak olan ülke Ekvador herkesin ilgisini çekti, bizi de şaşırttı. Ama çok güzel oyunları var. Önceden çok az sayıda ülkeler katıldığı için onların arasından seçim yapıyorduk. Ama şuan 47 ülke ve 55 oyun başvurdu. Başvuru tarihleri bitmesine rağmen katılmak isteyenler başvurulara devam ediyor. Ekvador ilk defa katılacak diğer ülkelerden bize gelenler var Çin 2. defa katılacak. Ben İsrail’in katılmasını çok istemiştim çünkü Dünya’da yapılmamış bir oyun yapmışlar. İzlediğimiz zaman ağzımız açık kaldı. Hatta ben oyunu 3-4 defa tekrar tekrar izledim. Ama gelemiyorlar tarih sıkıntıları var ya da dekor sıkıntıları var. Almanya’ya ‘siz gelin, son biz size gelelim’ dedik. Almanya bizden 6 ton kar istedi. Oyunları 6 ton karın üstünde oynuyorlar. Ben 6 ton karı bulurum dedim. Devlet Tiyatrosu çok ödenekli bir tiyatro ama onu ben sahnenin üstüne aldığım zaman sahnenin komple yapısını değiştirmem gerekiyordu. Biz bununla epey uğraştık. Böyle şeyler olduğu için bazı ülkeler gelemiyorlar. Program dahilinde getirebildiğimiz ülkeleri getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Festivalde bu yıl Devlet Tiyatrosu’ndan da oyunlar olacağını kaydeden Fatih Dokgöz “Biz en başta kendi oyunumuzu oynuyoruz. Daha sonra bakıyoruz diğer 15 gün boyunca gelen konuklar birbirinin oyunlarını izleyebiliyorlar, bizim oyunlarımızı izleyemiyorlar. Onun için Türkiye’deki oyunların tamamına baktık. 150 civarında oyun bunların içinden en iyilerini seçmeye çalıştık. ‘Hem gelen konuklarımız izlesin hem de Trabzon halkımız yeni oyunlar izleyebilsin’ diye oyunlar seçtik” dişe konuştu.

Trabzon’da Haluk Ongan Sahnesi’nden başka tiyatro oyunu sahneye koyabilecek sahneleri olmadığını ifade eden Fatih Dokgöz, Trabzon’un 4-5 sahneyi kaldırabilecek bir şehir olduğunu ancak yeni yapımı tamamlanan Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nin bile oyunlarını sahneye koymaları için gerekli altyapıya sahip olmadığını sözlerine ekledi.

12. ULUSLARARASI KARADENİZ TİYATRO FESTİVALİ 2 MAYIS GÜNÜ BAŞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2011 Cuma 13:42:02
Güncelleme :29 Nisan 2011 Cuma 17:31:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?