8
Aralık
2024
Pazar
TRABZON

Trabzon: AIDS vakalarında artış endişesi!

Trabzon’da 12 yılda AIDS’ten 6 kişinin öldüğü ve halen il genelinde 9 AIDS’linin yaşadığı belirtildi.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, son 3 yılda Trabzon’da 39 kişiye, AIDS şüphesi nedeniyle eliza testi yapıldı. Bu kişilerden 9’unda testler pozitif çıkarken, geçtiğimiz yıl bir kişi AIDS nedeniyle hayatını kaybetti. AIDS taşıyan 2 yabancı uyruklu hayat kadını ise sınır dışı edildi.

1991 yılından 2003 yılına kadar geçen 12 yıllık sürede ise toplam 62 kişi şüpheli vaka olarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvururken, bu kişilerden 24’ünde HIV Virüsü tespit edildi. Bu kişilerin 5’inin il dışından, 6’sının ise yabancı uyruklu olduğu kaydedildi. 12 yılda toplam 6 kişi AIDS’ten yaşamını kaybederken, halen Trabzon’da 9 AIDS hastası bulunduğu bildirildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Yüksel Yeni, HIV virüsü taşıdığından şüphelenen insanların toplumdan dışlanma korkusu nedeniyle muayene olmaya gelmediğini söyledi. HIV virüsünün insanlara 3 yolla bulaştığını belirten Dr. Yeni, "HIV virüsü insanlara üç yolla bulaşır; bunlar karşı cinsle ilişkiye girmeyle, kan nakliyle ve bir de anneden bebeğe bulaşır. Günümüzde en çok rastlanansa karşı cinsle yapılan ilişki sonrası bulaşmasıdır. Bunun nedeni de korunmasız olarak ilişkiye girilmesidir. İlimizde bu hastalığın yayılmasında en büyük etken yabancı ülkelerden şehre gelen hayat kadınlarıdır. Onlarla girilen ilişkilerde prezervatif yoluyla korunma yoluna giden insanlarda hastalığın bulaşması yüzde 1-2’ye kadar düşmektedir" dedi.

Hastalığın yayılmasında erkeklerin kadınlara göre daha etkili olduğunu da dile getiren Dr. Yeni, "Erkekler korunduğu takdirde hastalıktan büyük ölçüde uzak kalmış olur. Ancak bir yolla bu virüsü kapmışsa o zaman erkeklerle kadınlar arasındaki yapı farkı nedeniyle, hastalığın dağıtılmasında çok daha etkili olur. Bir de HIV virüsü taşıyan erkek ve kadınların çoğunda bir öç alma isteği uyanır. Bu istekle beraber kendisi gibi herkesin bu hastalığa yakalanmasını ister. Bu da virüsün yayılmasında büyük rol oynar" diye konuştu.

Dr. Yüksel Yeni, HIV virüsü taşıdığından şüphelenen insanların toplumdan dışlanma korkusu nedeniyle muayene olmaya gelemediğini de ifade ederek, "Özelikle ilimizde insanlar, çevresinin tepkisinden korkması nedeniyle kendisinden şüphelendiği halde bize gelip muayene olamıyor. Hayatının söneceğini düşünüyor. Bu nedenle bazı özel hastanelere ve başka illere giderek muayene olmaya çalışıyor. İnsanların böyle bir yola başvurması gereksiz. Bu tip vakalarda kesinlikle şahsın ismi açıklanmaz. İsminin, soyisminin, babasının ilk iki harfi yazılır. Böylelikle de kim olduğu anlaşılmaz. Herkes gelip rahatça muayene olabilir" diye konuştu.

TRABZON-(İHA)
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2003 Salı 00:00:12
Güncelleme :12 Ocak 2004 Pazartesi 17:36:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?