2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzon: Fındık tüccarının verdiği ücret FİSKOBİRLİK'i geçti

Trabzon Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamaya göre, Trabzon ve yöresinde 50 randıman brüt 5 milyon 50 bin lira olan levant kalite fındıkta yüzde 12 oranında kesinti yapan FİSKOBİRLİK, üreticiyi kilo başına net 4 milyon 460 bin lira ödeme yapıyor.

Aynı kalite ürünü ise tüccar, brüt 4 milyon 750 bin liradan alıyor. Tüccardaki kesinti oranı yüzde 2 olduğu için net fiyat 4 milyon 655 bin lira olarak gerçekleşiyor. Tüccarın fiyatı FİSKOBİRLİK’in fiyatını böylelikle 200 bin lira üzerinde geçmiş oluyor.


Tüccarın fiyatının FİSKOBİRLİK’in fiyatını aşması ile ilgili olarak bir açıklama yapan FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, fiyatı 5 milyon liranın üzerinde açıkladıkları zaman bazı çevrelerin yüksek fiyat verildiğini bahane ederek kendilerini eleştirdiklerini hatırlattı. Erdem, tüccarın fiyatının kendi fiyatlarını aşmasının ne kadar doğru bir fiyat verdiklerini ortaya koyduğunu belirterek, "Bizim amacımız ekonomik zorluk içinde bulunan küçük üreticinin, ürününü hemen satacağı için mağduriyetini önlemekti. Bunu da başardık. Tüccarın bizden fazla fiyat vererek alım yapması bizi üzmez aksine üreticimizin daha çok kazanmasına neden oldukları için seviniriz. Biz de ortaklarımızdan ihtiyacımızı olan fındık miktarını alırsak sevineceğiz" dedi.


Öte yandan tüccarın geçen hafta 4 milyon 500 bin lira ile başladığı alımlarda fiyatı 4 milyon 750 bin liraya kadar yükseltmesi üzerine üreticilerde fiyatın gelecekte daha da artabileceği beklentisi oluştu. Pazara bu nedenle fazla fındık gelmezken, tüccar dükkanlarında fındık üreticilerinin ürünlerini getirmesini gözlüyor. Trabzon’da 50 randımanlı kabuklu tombul fındığı tüccar, 4 milyon 750 bin lira ile 4 milyon 900 bin lira arasında değişen fiyatlardan alıyor.
Dış piyasada fındığın kentali (100 kilo) ise naturel iç fındıkta 700 doların üzerinde bulunurken, fiyat işlem fındıkta 800 dolara kadar yükseliyor.

iha-trabzon
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 15:31:49
Güncelleme :23 Ağustos 2004 Pazartesi 19:04:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?