2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzon 'alo fetva' hattına kadınlardan büyük ilgi

Trabzon İl Müftüsü Nuri Güneş, Ramazan ayının gelmesiyle değişik illerde olduğu gibi Trabzon’da da Alo Fetva Hattı’nı arayarak kendilerine soru yönelten insan sayısında büyük artış olduğunu belirterek insanların bu konularda hassas davranmalarının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca kurulan Alo Fetva Hattı’nın Ramazan ayından önce de sürekli açık olduğunu kaydeden Güneş, "Ancak Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yapılan ibadetlerde de büyük artış oluyor. Tabii bu durumda da insanlar namaz, oruç, zekat gibi merak ettikleri şeyleri soruyorlar. Biz de uzman arkadaşlarımızla birlikte bu sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Ramazan ayında bu şekilde arayanların sayısında Ramazan öncesine göre en az 10 kat artış oldu" dedi.

Alo Fetva Hattı’na bazen ilk kez karşılaştıkları ilginç soruların geldiğini belirten Müftü Nuri Güneş, "Bizi aşan böyle bir durumda Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nu arayarak soruyu iletiyoruz. Her biri alanında uzman 20 kişiden oluşan Din İşleri Yüksek Kurulu eğer daha önce karşılaşılmamış bir soruysa toplanıyor ve soruya cevap bulmaya çalışıyor. Mesela geçenlerde bir vatandaş malının zekatını vermek istediğini, bunun yaklaşık 2 milyar lira tuttuğunu belirterek bu parayla kumanya alarak fakirlere dağıttığını söyledi. Yaptığı alışveriş karşılığında aldığı yaklaşık 2 milyarlık faturayı da masraf gösterdiği için bunun karşılığında iki yüz milyon liraya yakın bir para almış. Bizi arayarak ’Hocam bu durum içime sinmiyor, bu parayı ne yapmalıyım?’ diye sordu. Biz de böyle bir soruyla ilk kez karşılaştığımız için durumu Din İşleri Yüksek Kurulu’na bildirdik. Onlar da daha önce böyle bir soruya muhatap olmadıkları için toplandılar ve yaptıkları çalışmadan sonra, bu vatandaşın faturadan aldığı paranın da ihtiyaç sahiplerinin hakkı olduğunu bize bildirdi. Cevabı kendisine ilettiğimiz vatandaş da buna uygun davrandı. Bu tür başka sorular da geliyor. Bu durumda biz de Din İşleri Yüksek Kurulu’nu arıyoruz" diye konuştu.

İnsanların, kendilerini arayarak akıllarına takılan konularda soru sormalarının sevindirici olduğunu ifade eden Müftü Güneş, "Hattımızı bayanlar daha çok arıyor. Ağırlıklı olarak da adak ve ziynet eşyalarının zekatını soruyorlar. İnsanların bu derece duyarlı olmaları bizi çok memnun ediyor. Bazen eğitimli insanlar basit olduklarını düşündükleri konularda soru sormak için aradıklarında ’hocam belki ayıp oluyor ama kusura bakmayın’ gibi ifadeler kullanıyorlar. Biz kendilerine, ’bizim görevimiz bu. Bunun için buradayız diyoruz’ Hatta işten ayrıldığımız zamanlarda gecenin geç vaktinde bile evimi arayarak soru soranlar oluyor. Tabii biz tavsiye ve yol gösterme makamındayız. Vatandaş verilen hükme uymak durumundadır ancak biz kimseyi buna zorlayamayız" dedi.

Trabzon Müftüsü Nuri Güneş, Ramazan ayının gelmesiyle çeşitli dini konuların çeşitli ortamlarda tartışıldığını belirterek şunları söyledi: "Diyanetten, müftülüklerden ve kürsülerden başka yerlerden verilen fetvalara kimse itibar etmesin. Herkes farklı şeyler söylüyor. Bu işin sorumlusu Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’dur. Öyle uluorta fetva verilmez. Bunun bir sorumluluğu var. Kişi alanında uzman, alim biri olabilir. Ancak bu yetmez. Siz bir binayı sadece kum ve su ile yapabilir misiniz? Bunun için su, kum, çimento, çakıl, demir, kalıp gibi bir çok yapı elemanının bir araya gelmesi gerekir. Tek kişiyle, tek ayetle fetva verilmez. Kuran-ı Kerim kocaman bir deryadır. Ondan bir fincan su almakla Din İşleri Yüksek Kurulu da her biri kendi dalında uzman 20 kişiden oluşuyor. Tek ayetle fetva verilemez, Kuran bir deryadır. Bir denizden bir fincan su almakla hüküm verebilir misiniz? ’Teravih 20 rekat değildir’ deniliyor. Daha başka ibadetler tartışılıyor. Bu ibadetleri yapanların bir sıkıntısı yok. Çoğu kez yapmayanlar yaygara çıkarıyor. Hiç kimse Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan, müftülüklerden ve kürsülerden başka yerlerden verilen fetvalara itibar etmesin"

trabzon
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 16:23:51
Güncelleme :23 Ekim 2004 Cumartesi 17:13:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?