2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzon Belediye Başkanı Canalioğlu geçmiş dönemi değerlendirdi

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu bugün Belediye Meclis Salonu'nda yaptığı basın toplantısında bir önceki dönemden belediyenin devraldığı mali ve personel durumunu içeren tablo hakkında açıklamalarda bulundu.
Göreve başlayalı 36 gün olduğunu ve bu dönemde neler yaptığını değil, nasıl bir belediye devraldığını kamuoyuyla paylaşmak istediğini kaydeden Canalioğlu, belediyenin 31 Mart 2004 tarihi itibarıyla mali ve personel durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Trabzon Belediyesi'nin 2004 yılı tahmini bütçesinin 70 trilyon 500 milyar lira olduğunu ifade eden Canalioğlu, "Geçmiş dönemden 44 trilyon lira borç devraldık. Yine geçmiş dönemden birikmiş borçlara aylık olarak 552 milyar lira borç taksiti ödüyoruz. Belediyenin taksitlendirilmiş borç tutarı yaklaşık 15 trilyon lira civarında iken sürekli faiz işleyen borç toplamı ise 18 milyar lirayı buluyor" dedi.
Trabzon Belediyesi'nin toplam alacağının 1 trilyon 438 milyar lira olduğunu belirten Canalioğlu, "Belediyenin aylık ortalama geliri 4 trilyon lirayken yine aylık olarak ödenmesi gereken zorunlu giderler ve borçların toplamı ise 6 trilyon 400 milyar lira. Görülmektedir ki belediyenin toplam alacağı bir aylık giderinin ancak 6'da birini karşılayabilmektedir. Mevcut koşullarda gelirimiz aylık ödenmesi gereken giderlere güç yetmektedir. Bu tablo nasıl bir durumda olduğumuzu gözler önüne sermektedir" diye konuştu.
Trabzon Belediyesi'nin personel durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Volkan Canalioğlu, "Trabel işçileri hariç belediyede 977 işçi ve 329 memur çalışmaktadır. Bu memurların 157'si bir önceki dönemde yatay geçişle belediyeye gelmişlerdir ve yine 29'u İmam Hatip ve 2'si İlahiyat Fakültesi mezunu olan bu memurların hemen hepsi kendi uzmanlık alanları dışında çalışmaktadırlar. Biz göreve geldikten sonra bu memurların kendi uzmanlık alanlarında çalışmalarına özen gösterdik" dedi.
Trabzon Belediyesi'nde 29 aracın kiralık olarak kullanıldığını ve bu araçların belediyeye aylık maliyetinin 52 milyar lira olduğunu dile getiren Canalioğlu, "Bir aracın belediyeye maliyeti 1 milyar 793 milyon lirayı bulurken, bu paranı 750 milyonu araç sahibine kalanı ise belediyenin taşımacılık işini yapan Çim-Tur şirketine ödenmekteydi. Hatta belediye personeli bazı kişiler kendi araçlarını belediyeye kiralamış, hem kendisi hem de araçları belediyeden maaş almaktaydılar. Bu tür uygulamalara son vererek, belediyenin kendi araçlarının kullanımını sağladık. Şimdi belediye bünyesinde çalışan kiralık araç sayısı 19'a çekilmiştir" şeklinde konuştu.
1991 yılında kurulan Trabel şirketinde 506 kişinin çalıştığını ve bunların önemli bir kısmının bir önceki dönemde işe alındığını belirten Canalioğlu, "Trabel Şirketi 2002 yılında 2 milyar zarar etmiş gösterildi. Geçen yıl ise 2 milyar kar ettiği açıklandı. Maalesef şirket kadrosunda ihtiyaç duyulan personelin iki katı kadar işçi çalıştırılmış, hatta 2004 yılının Ocak ayından itibaren şirkette 64 kişi işe başlatılmıştır. Ayrıca şirkette yasal olmayan uygulamalar gerçekleştirilmiş, çoğu dar gelirli şirket çalışanlarının maaşlarından 20 milyona varan kesintiler yapılmak suretiyle bir fon oluşturulmuş, bu fondan hiçbir yasal dayanağı olmadan 4 kişi işe alınmış ve kendilerine maaş bağlanmıştır. Bu 4 kişiden biri şirkette genel müdür yardımcısı gösterilerek kendisine ayda 550 milyon lira maaş bağlanmıştır. Göreve geldiğimizde ilk icraatlarımızdan biri de çalışanların maaşlarından yapılan bu kesintiye son vererek, açıktan maaş alan bu 4 kişinin işine son vermek oldu" diye konuştu.
Trabzon Belediyesi'nde 70 araçla ve 110 şoför ile 35 hatta ulaşım hizmeti verdiklerini belirten Canalioğlu, belediyenin ulaşımdaki bir aylık zararını ise 1 trilyon lira olarak açıkladı.
TRABZON - İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2004 Salı 19:23:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?