30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Trabzon ihracatta Karadeniz birincisi

Karadeniz Bölgesi'nden 2007 yılının ilk 9 ayında (Ocak-Eylül 2007) yapılan ihracat 1 milyar 719 milyon 815 bin dolar olarak gerçekleşirken, Trabzon bölgedeki 18 il arasında toplam 557 milyon 810 bin dolarlık ihracat rakamı ile birinciliği aldı.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Genel Sekreteri İdris Çevik, Karadeniz Bölgesi'nden 2007 yılının ilk 9 ayında (Ocak-Eylül 2007) yapılan ihracat rakamının 1 milyar 719 milyon 815 bin dolar olduğunu belirterek gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyar 416 milyon 932 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

İhracat rakamlarında yüzde 21 oranında bir artış yaşandığını kaydeden Çevik "Trabzon ili ihracatı da geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 6 oranında bir artışla 557 milyon 810 bin dolarak olarak gerçekleşmiş ve bölgemizden iller bazında yapılan en yüksek ihracat rakamı olarak ortaya çıkmıştır. İhracatçı firmaların illere göre dağılımında 180 ihracatçı firma ile Trabzon bölge içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Trabzon ilinde faaliyet gösteren ihracatçı firma sayısı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 oranında artarak 180 firmaya ulaşmış ve Trabzon’u Türkiye’nin en çok ihracat yapan 14. ili konumuna taşımıştır" dedi.

Trabzon'un mevcut altyapı potansiyelinin yanında ihracat performansı ile Karadeniz Bölgesi'nde cazibe merkezi olma özelliğini sürdürdüğünü kaydeden İdris Çevik "Bunun yanında sürekli yeni teknolojik yatırımlara giden Trabzonlu firmaların büyük kısmının taşımacılık ve lojistik sektöründe önemli yatırımları bulunmaktadır. Rusya Federasyonu’na yönelik deniz taşımacılığı yapan Ro-Ro ve feribotlarıyla yaş meyve-sebze ihraç taşımaları, ihracatın gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Gelişmiş limanı, tarifeli deniz yolu taşımacılığı, serbest bölgesi ve havaalanına sahip Trabzon, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu üye ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'ne yakınlık açısından önemli stratejik üstünlüklere sahip durumdadır. Bu üstünlüklerimizi etkili ve verimli bir şekilde kullanabilmek, komşu ve yakın ülkelerle bölgemiz arasındaki dış ticaret hacmimizin sürdürülebilir büyümesinin en önemli anahtarı konumundadır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 18:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?