1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Trabzon-İran hattı

Türk-İran Dostluk Grubu Başkanı ve İran İslam Cumhuriyeti Milletvekili Ali Akbar Aghaee başkanlığındaki 9’u milletvekili İran heyeti, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret etti.

Oldukça samimi bir havada geçen ziyarette konuşan TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, transit taşımacılıkta Türk kamyonlarının İran’da karşılaştıkları sorunlara değinerek, kamyonlardan alınan yol vergilerinin bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu sorunların bir an önce halledilmesi gerektiğini belirten Ulusoy, "Geçmişte İran kamyonlarının bizim limanlarımızda yer almasına izin verilmiyordu. Şimdi bu sorun halledildi. Artık İran vasıtaları da Türkiye limanlarından faydalanabiliyor. Ancak biz Türkiye üzerinden geçen İran kamyonlarından yol vergisi adı altında geçiş ücreti almazken, bizim kamyonlarımızdan bu vergi alınıyor. İran kamyonları Gürbulak’tan Edirne’ye kadar hiçbir ücret ödemeden geçiş yapabilirken, İran’da bizim vasıtalarımızdan vergi alınıyor. Rusya ve Azerbaycan kamyonlarından bu vergiyi almazken, bizden neden alıyorsunuz? Daha yakın ilişkiler kurabilmek için bunu mutlaka halletmeliyiz. Komşuluk gereği bunu yapmalıyız" dedi.

Türk kamyonlarından İran’da alınan yol vergisinin kalkması durumunda çok önemli gelişmeler kaydedilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, "Bu vergi alınmadığı zaman Trabzon Limanı da daha uygun bir liman haline gelecek. Ancak bu vergi ile yolumuz kesiliyor. Trabzon Limanı’ndan İran’a senede 600 bin tona yakın ihracat yapılıyor. Bizim bu bölgeden yapılacak taşımacılıkta size gönlümüz, yollarımız, limanlarımız açık. Bu konunun halledilmesi için heyette bulunan milletvekillerine iş düşüyor. Bunu Meclis’e taşıyarak çözüme kavuşturmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Tebriz Ticaret Odası Başkanı Haj Rahim Sadeghian ise, tarihi ve kültürel bağları bulunan İran ve Türkiye arasında çözülemeyecek sorun bulunmadığını belirtti. Türkiye’de bulunmaktan çok memnuniyet duyduğunu kaydeden Sadeghian, Türk kamyonlarından alınan yol vergisinin kaldırılması için milletvekillerinin konuyu İran Meclisi’ne taşıyacağını ifade etti.
Ziyarette konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Özak da, İran ve Türkiye’nin birçok açıdan yakınlığı bulunan iki ülke olduğunu belirterek, Türkiye’nin Orta Doğu ve İslam ülkeleri ile Avrupa ve Amerika arasında bir köprü olma vazifesini göreceğini söyledi. İran’la Türkiye arasında çözülemeyecek sorun olmadığını kaydeden Özak, İran ve Türkiye’nin gücünün birleşmesi durumunda bu iki ülkenin dünyayı sallayabileceğini dile getirdi.

Ziyaretin ardından İran heyeti ve TTSO üyeleri, akşam yemeğinde bir araya geldi. Geceyi Trabzon’da geçirecek olan İran heyeti, yarın Trabzon’dan ayrılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2005 Cumartesi 20:32:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?