2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzon Kanuni'yi unutmadı

10. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 510. yıldönümünde doğum yeri olan Trabzon’da törenle anıldı. Atapark mevkiinde Ortahisar Mahallesi’ndeki evine yürüyüşle başlayan etkinlikte Kanuni Evi’nin bahçesinde bir tören düzenlendi.

Törende bir konuşma yapan Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Kanuni’nin vefatından itibaren 439 yıl geçmesine rağmen Trabzon’un Türkiye’nin ve tüm dünyanın kendisini unutmadığını, unutamayacağını belirterek büyük bir devlet adamı olduğunu söyledi. Baki, konuşmasında "Kanuni büyük bir devlet adamı, büyük bir komutan, büyük bir kanun adamı, büyük bir şair, Allah ve gönül adamı. Burada şunu özellikle vurgulamak istiyorum, burada gördüğümüz çocuklarımızın arasında Fatihler’in, Yavuzlar’ın, Kanuniler’in ve Atatürkler’in çıkması imkansız değildir. Tek şart eğitim" dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ise ünlü Osmanlı padişahının ülkesini yalnızca askeri alanda değil; siyasi, sosyal, kültürel ve sanatsal açıdan da zirveye ulaştırdığını belirterek, "Bu başarının en önemli özelliği kuşkusuz kendisinin büyük bir devlet adamı olmasının yanısıra, birlikte çalıştığı idarecilerin de kendi alanlarında dönemlerinin en iyileri olmasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kanuni etkinliği çerçevesinde resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri, protokol tarafından verilirken, Dünya Liselerarası Futbol Şampiyonası’nda ikinci olan Trabzon Lisesi’nin ödülünü ise Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş birlikte verdi. Güneş, burada yaptığı kısa konuşmada milli değerlere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek böyle bir etkinlikte bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Daha sonra geleneksel olarak yapılan pilav dağıtımı sırasında zaman zaman izdihamlar yaşanırken, özellikle öğrenciler Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş’ten imza almak için birbirleriyle yarıştı.

Öte yandan Kanuni Sultan Süleyman’ı bu yıl Kanuni Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ender Gürhan temsil ederken, padişah kıyafetiyle ilgi odağı oldu

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 17:08:57
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 13:39:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?