2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzon zehir soluyor

Dün Trabzon Çimento Fabrikası’ndan çıkan beyaz dumanlar başta Değirmendere civarı olmak üzere tüm şehri birden kapladı.Bacadan çıkan sadece bir duman değildi. İnsan sağlına son derece zararlı kalker taşı parkilü tozu insanların sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyordu.

Trabzon’da hem yeri hemde çevreye verdiği hava kirliliği yüzünden uzun yıllar tartışma konusu olan Çimento Fabrikası sorunu bir türlü çözülemiyor. Fabrikanın bacasının filitresi olmayışı yüzünden yarattığı inanılmaz hava kirliğinden etkilen bu bölgede oturan vatandaş tepkili. "Zehir soluyoruz, sağlığımız tehlikede" diyen esnaf yetkilileri önlem almaya çağırdı.

Fabrika yetkilileri olan bitenlere sessiz-kalmayı yeğlerken, Trabzon’daki çevre örgütleri ve STÖ’ler fabrikanın yarattığı kirliliğin canlı yaşam üzerinde ciddi boyutlarda sağlık sorunlara yol açabileceğini öne sürerek fabrikanın biranca şehir dışını çıkarılmasını istiyor. Fabrikadan en çok etkilenen Değirmenrede’deki esnaf ise bu konuda imza kampanyası başlatıyor.

Bütün bu gelişmeler üzerine harekete geçen Trabzon Çevre Müdürlüğü, Çimento Fabrikasının bacasındaki teknik bir arızadan dolayı meydana gelen hava kirliliği önlemek için fabrika yetkililerine bir an önce çalışmaları durdurun tebliğatı yaptı. Çevre Müdürü Muhammet Mazlum "Bu şartlar altında fabrikanın çalışmasına kesinlikle izin veremeyiz" dedi.

NE DEDİLER?..
Genel Müdür: "Vatandaş haklı"
Çimento Fabrikası Genel Müdürü Naci Rüzgar, vatandaşın ve esnafın şikayetlerini haklı bulduklarını belirterek; "Fabrikamızdaki elektro sistemindeki arızadan dolayı böyle bir sıkıntı meydana geldi. Piyasadaki talebi karşılamak için üretime geçmek zorunda kaldık. Bundan dolayı bol miktarda toz çıktı. Üretimi durduk. Filtre yapılana kadar üretim yapmayacağız."
Çevreci görüşü "1994 yılında 6 bin imza toplayarak fabrikanın şehir dışına çıkarılmasını istedik" diyen Karadeniz Çevrecileri Derneği Başkanı Kenan Kuri; "O gün, bugün hiçbir gelişme yok. Verilen sözler havaya gitti. Çimento Fabrikası krizi bir türlü çözülemedi. Çocuklarımızı düşünün. Onların daha çocuk yaşta zehir solutuyoruz. Yazık değil mi" dedi.
Sağlıkçı görüşü
Bacadan çıkan kalker taşı parkilür tozunun solunum yollarında ciddi bir sorun yaratabileceğini belirten Trabzon GöĞüs Hastanesi Başhekimi Orhan Öztürk; "Bu durumlarda kronik bronşit, astım ve akciğer hastalıklarına yakalanma olasılığı büyüktür. Gerekli önlemlerin alınması gerekir" şeklinde uyarıda bulundu.

Karadenezigazetesi
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2004 Perşembe 13:16:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?