5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Trabzon'a büyükelçi çıkarması

AB BÜYÜKELÇİLERİ TRABZON'DA

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nı yapan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp, demokratik açılım konusunda Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Asp, geçen bir iki gün içinde Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan gelişmenin demokratik açılım için çok önemli ve olumlu bir ilk adım olduğunu belirterek "ancak anlıyoruz ki bu uzun bir süreç olacak" dedi.

Bir dizi ziyaret ve toplantılara katılmak üzere dün akşam Trabzon'a gelen AB'ye üye 16 ülkenin Büyükelçisi ve 4 ülke müsteşarı bugün ilk olarak Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret etti. Bir otobüsle Trabzon Valiliği'ne gelen heyete Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Marc Pierini ve AB Dönem Başkanlığı'nı yapan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp başkanlık etti. Heyette Belçika, Hollanda, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Bulgaristan, Estonya, Romanya, İngiltere, İrlanda, Macaristan, Litvanya, Polonya ve Yunanistan büyükelçileri ile İspanya, Fransa, Almanya ve Slovakya'dan da birer müsteşar yer aldı.

Ziyarette konuşan İsveç Büyükelçisi Christer Asp, AB büyükelçileri olarak Türkiye'nin farklı yerlerine farklı bölgelerine seyahat düzenleyerek buralarda gerçekleştirilen ortak projeleri daha yakından tanıma fırsatına sahip olduklarını söyledi. Bu yıl ziyaret edilecek kent olarak Trabzon'u seçtiklerini belirten Asp, şöyle konuştu: "Ancak Trabzon gezimiz oldukça ilgi gördü. Bundan önceki ziyaretler ile mukayese edildiğinde daha önce bu kadar yoğun katılımlı bir büyükelçiler ziyareti olmamıştı."

DEMOKRATİK AÇILIM VE SÜMELA MANASTIRI MESELESİ

Christer Asp, basın mensuplarının Türkiye'deki demokratik açılım ve son yaşanan gelişmelerle ilgili sorusuna şöyle karşılık verdi: "Geçen bir iki gün içinde Habur Sınır Kapısı'nda meydana gelen gelişme demokratik açılım için çok önemli ve olumlu bir ilk adım. Ancak, anlıyoruz ki bu uzun bir süreç olacak."

Türk hükümetinin bir demokratik açılım süreci ilan ettiğini anlatan Asp, şunları söyledi: "AB, Türk insanına daha fazla demokrasi tanıyacak, kişisel özgürlük sağlayacak her türlü demokratik açılımı desteklemektedir. Biz şimdi bu açılımla ilgili hem yakın vadede hem ortada hem uzun vadede ne gibi somut adımlar atılacağını izlemek istiyoruz, görmek istiyoruz. Türk Hükümeti bu süreçle ilgili olarak çok net bir şekilde ifade etti ki bu demokratik açılımın bir parçası bu terör sorunuyla bağlantılı olacak. Bu bağlamda da PKK'nın silah bırakması söz konusu olacak ki bulunulacak olan çözüm şiddetten uzak ve barış getiren bir çözüm olsun."

Sümela Manastırı'nın ibadete açılmasının gündemde olması ile ilgili soruya ise büyükelçi Asp, şöyle cevap verdi: "Türkiye'nin sahip olduğu kültürel hazinelerin ne şekilde kullanılacağı, değerlendirileceği konusunda karar verme mercii Türk hükümeti ve Türk yetkililerdir. Hepimizin bildiği gibi Türkiye kültürel zenginliklerle bezenmiş bir ülke. Bu zenginliklerin daha sonraki nesillere aktarılabilmesi ve bunun ne şekilde geçmiş nesillere aktarılacağını yine Türk mercileri karar verecek."

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Istvan Szabo da, Budapeşte'de Gülbaba Türbesi, İdris Baba Camisi ve Yakup Ali Camisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Gülbaba Türbesi müze ancak Macaristan'a gelen Türk turistlerin hemen hepsi burada ibadet ediyor. Macaristan Hükümeti bu konuda hiçbir şey istemiyor, ibadet etmelerine karışmıyor. Müze olmasına rağmen ibadet ediyorlar."

Ziyaretin sonunda Vali Recep Kızılcık, misafirlerine gümüş telkari hediye etti. İsveç Büyükelçisi Christer Asp, "AB'de dönem başkanlığını yürüten ülkelerin bir geleneği var. Her dönem başkanı olan ülke kendine göre bir kravat tasarlıyor bu da İsveç'in dönem başkanlığının kravatı" diyerek kendisine ülkesinin renklerini taşıyan bir kravat hediye etti. Kravatın sarı lacivert renkler taşıması espri kaynağı olurken, birçok büyükelçinin özellikle Bordo Mavi kravat takarak Trabzon'a gelmeleri ve özellikle

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Istvan Szabo'nun Trabzonspor kravatı takması dikkat çekti.

COĞRAFYA'NIN İNTİKAMI

Trabzon Valisi Recep Kızılcık da Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişi ile olan önemli bir merkez olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Trabzon, geçmişte bölgenin sosyal aktivite merkezi olmuş. Doğrudan Marsilya'ya ve Londra'ya ticaretin yapıldığı bir kent olmuştur. Şimdi şüphesiz komşularımızla ilişkilerimizin iyi olması, Türkiye'nin kuzeydoğu merkezinde bir kent olması açısından, Karadeniz Havzası'nda hem AB'nin kuzey doğusundaki bir ucu olarak hem ülkemizin kuzey doğusundaki bir ucu olarak bölgeye ve bölgedeki barışa büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum."

Şu an dünyada iklim değişikliğinin konuşulduğu ortamda insanlığın ve gelişmenin en büyük ihtiyaçlarından birisinin enerji olduğunu anlatan

Kızılcık, sözlerine şöyle devam etti: "Son 2-3 yıllık tecrübe AB üyesi ülkeler de yakından görmüştür ki güvenli enerjiye sahip olmadan ülkelerin hem kalkınması hem de insanların kışın ısınmaları mümkün olmamaktadır. Örneği de son iki üç yıldır yaşanmaktadır."

Özellikle Kafkasya'daki zengin doğalgaz ve enerji kaynaklarının Kafkaslar'dan Batı'ya aktarılmasında Türkiye'nin öneminin son derece önem kazandığını anlatan Kızılcık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son gelişmeler coğrafyanın ideolojiye intikamı olarak değerlendirilmektedir. Önceden coğrafya önemliyken sonra ideolojiler ön plana çıkmıştı. Şimdi yeniden coğrafya önem kazanmıştır."

BELEDİYEYİ ZİYARET

Ziyaretin ardından 20 kişilik heyet Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyarette Gümrükçüoğlu, İsveç Büyükelçisi Asp'ye ziyaretin anısına gümüş telkariden yapılmış bir kemençe hediye ederken, diğer konuk büyükelçilere de yine gümüşten gemi maketi hediye etti.

AB BÜYÜKELÇİLERİ TRABZON'DA
AB BÜYÜKELÇİLERİ TRABZON'DA
AB BÜYÜKELÇİLERİ TRABZON'DA
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 12:00:01
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 17:47:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?