4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Trabzon'da 350 diyaliz hastası var

Trabzon'da yaklaşık 350 hemodiyaliz hastası olduğu, bu hastaların yaklaşık 50 kadarının da böbrek nakli beklediği belirtilerek, ilde organ nakil merkezinin bulunmamasının hastaları mağdur ettiği kaydedildi. 

Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hakan Usta, Karadeniz Bölgesi'nde diğer bölgelere kıyasla daha fazla sayıda böbrek hastası bulunduğunu, bunun da bilinçsiz ilaç kullanımı, tansiyon ve şeker hastalığı gibi nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Trabzon'da da yaklaşık 350 hemodiyaliz hastası olduğuna işaret eden Dr. Usta, bu hastaların yaklaşık 50 kadarının da böbrek nakli beklediğini dile getirdi. Trabzon'da organ nakil merkezinin bulunmaması nedeniyle hastaların en basit tahliller için bile Ankara, İstanbul ve Antalya gibi şehirlere gidip gelmek zorunda olduklarına dikkat çeken Dr. Usta, bölgede bir an evvel organ nakil merkezinin kurulmasının şart olduğunu kaydetti. 

Kentte kurulacak organ nakil merkezinin hastalarının mağduriyetini gidereceğini belirten Dr. Hakan Usta, "En azından organ nakli düşünülen hastaların ve işlerinin takibinin yapılabileceği bir merkezin kurulması hastaların mağduriyetini giderecektir. Ayrıca böyle bir merkezin kurulması, hastaların kullanacağı malzemelerin planlanmasına da yardımcı olacak ve bu işlemlerin tek elden yapılması hem hasta hem de ülke ekonomisi açısından yararlı olacaktır" dedi. 

Trabzon'da yeteri kadar kadavra bağışı olmamasının, organ nakli bekleyen hastaların işini güçleştirdiğine de dikkat çeken Dr. Usta, son günlerde basında yer alan birtakım asılsız haberler ve yetkililerin ilgisizliğinin organ bağışını olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi. 
.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 14:39:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?