2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzon'da dış dicaret haftası etkinlikleri başladı

Seminerin açılışında konuşan Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ülke olarak ekonomik kalkınmanın temelini oluşturan ihracatı daha da artırabilmek ve bu sayede güçlü bir Türkiye oluşturmak için eğitimin şart olduğunu belirterek, düzenlenen seminerin bu yolda önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ise Trabzon’un konumu itibarıyla dünya ticaretinin önemli merkezlerinden biri olması gerektiğini kaydederek, "Geçen yıl Trabzon’dan 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu yılın ilk dokuz ayında bu rakam yakalandı. Ancak yeterli değil, bu rakamın daha da artırılması gerekir. Ticaretin geliştirilmesi için de öncelikle komşularımızla ticari ilişkilerimizi geliştirmek gerekir. Bu amaçla ticaret ve sanayi odaları ihracatçılara öncülük yapabilirler. Bu tür girişimlere vali olarak ben de katılabilirim" dedi.

Ağrı Valiliği görevinde bulunduğu sırada bu ilin ticaretinin gelişmesi için önemli teşvik ve yardımların verildiğini ifade eden Yavuzdemir, şimdi de aynı teşvik ve yardımların Trabzon’a verilmesi için gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından başlayan bilgilendirme seminerinde ilk olarak DTM İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı Serpil Kaçaroğlu ihracatta uygulanan devlet yardımları hakkında bilgi verdi. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri’nin (SDŞ) uygulaması, çalışma esasları, mevzuatı ve Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde getirilen değişiklikler hakkında teknik bilgiler veren Kaçaroğlu, yapılan yardımlarda SDŞ’lerin önemli olduğunu belirterek, "Trabzon’da oluşmuş bir sektörel dış ticaret şirketi yok. Firmalar açısından böyle bir şirket kurulması ve bunun etrafında ihracata yönelmek doğru bir gelişme olabilir" diye konuştu.

Daha sonra İhracatı Geliştirme Merkezi Şube Müdürü Gülsevin Onur ve Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Uzmanı Ahmet Sırrı Baykal ihracat ve yatırımlarda uygulanan devlet yardımları hakkında seminere katılan firma yöneticilerine bilgi verdiler. Akşam saatlerinde sona erecek seminerin öğleden sonraki kısmında ’Yatırım ve KOBİ İhracatı Destekleme Kredileri ve EXİMBANK İhracat Kredi ve Sigorta Programı Uygulamaları’ konulu bilgilendirme toplantıları yapılacak.

iha-trabzon
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 14:03:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?