4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Trabzon'da iştişare toplantısı

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca, kolluk kuvvetleri hakkında ölüm, işkence, kötü muamelelere ilişkin şikayetlerin soruşturulması, kolluk kuvvetlerinin karıştığı ve kamuoyunda infial oluşturan olayların incelenmesi ve soruşturulması işlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla düzenlenen Bağımsız Kolluk Şikayet Mekanizması İstişare Toplantısı bugün Trabzon'da yapıldı.


Türkiye'de kolluk kuvvetleri hakkında her yıl 12 bin ile 15 bin arasında şikayette bulunulduğu ve bu sayının giderek arttığı belirtildi.
Zorlu Grand Otel'de yapılan istişare toplantısına, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Can, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Metin, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, İngiltere Emniyet Teşkilatından Jennifer Douglas Todds, vali yardımcıları, kaymakamlar, İl Jandarma Komutanlığı birim amirleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.


Toplantıda konuşan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Metin, bağımsız kolluk şikayet komisyonu oluşturabilmesinde yapılması gerekli çalışmalar hakkında bilgi verdi. İngiltere'de 2004'ten bu yana kurulu Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu'nun (IPCC) bir benzeri olan Bağımsız Kolluk Şikayet Sistemi'nin Türkiye'de kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Metin, şöyle konuştu: "Bu fonksiyonların başında birinci kurumlar kolluk birimleridir. Kolluk görevlileri bu hizmeti sunarken kamugörevlerinin sahip olmadığı bir takım yetkilerle donatılmışlardır. Arama, takip, zor kullanma, özgürlüğü kısıtlama gibi yetkiler bu kapsamda sayılabilir. Bu derece önemli yetkilerin kullanılması, kolluk görevlilerini diğer kamu görevlilerine göre daha fazla şikayete açık hale getirmektedir."


İngiltere emniyet teşkilatından yerleşik eleştirme danışmanı Jennifer Douglas Todd ise, Bağımsız Polis Şikayet Komisyonu (IPCC) hakkında bilgi verdi. Douglas Todd, proje ile orantılı ve etkili bir sistemden yana olunduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: ''Sistem ile halk ve kolluk görevlilerinin kendi arasında güvenin artması amaçlanıyor. Orantılı ve etkili bir sistemden yanayız. Kolluk hizmetleri, başlangıçta çok dikkatli ve şüpheli yaklaştılar. Ancak IPCC'nin çalışma şekli ve örneğinigörünce fikirlerinde değişiklik oldu.''


Trabzon Valisi Nuri Okutan ise denetimin her alanda olduğunu belirterek dört yıldır sürdürülen çalışmalardan olumlu sonuçlar alınacağına inandığını söyledi. Denetim olmadan yönetiminde olamayacağına dikkat çeken Vali Okutan, şunları söyledi: "Yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Bu konuda iyi bir noktaya gelindiğini belirtmek isterim. Vurgulamak isteğim iki husus var. Bir tanesi sanki AB uyum süreci içerisinde Avrupa'dakiuygulamalardan bir kopya edindiğimizsöylemleriyle karşılaşıyorum ama bunun doğru olmadığını biliyorum. Biz örnek alarak kendi uygulamalarımızı geliştiriyoruz. Aslında o ülkelerden faydalanıyoruz. Ancak, Türkiye'ye has bir uygulamanın ortaya çıktığını görüyoruz. Bizzat devletin temsilcisi olarak yönetimin fonksiyonlarının başında denetim geliyor. Denetim olmazsa yönetim de olmaz."


Geniş anlamda denetimin gerçekten çok önemli olduğunu belirten Okutan, sözlerine şöyle devam etti: "Yönetim fonksiyonlarının temellerinden birisi denetim işi. Denetleme olmazsa yönetimde tam olmaz. 'Siz haklısınız' diyebileceğiniz bir yargı ve hüküm verme fonksiyonunu yerine getireceksiniz. Bu hangi rejimde olursa olsun bu devlet fonksiyonundan bahsetmek mümkündür. Artık son dönemlerde şeffaf yönetim kavramı ortaya çıktı. Bunun içinde bu tür uygulamalar son derece önemli."


Toplantıda yerleşik eşleştirme danışmanı Mustafa Üçkuyu ise proje hakkında bilgi verdi. Temel mantığın, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bilgisinden istifade etmek olduğunu belirten Uçkuyu, Türkiye olarak AB ülkelerinin standartlarını öğrenmek amacıyla bu projeyi hazırladıklarını söyledi.


Kolluk kuvvetlerine ilişkin 81 ilden 2005, 2006, 2007 yıllarında şikayet verileri ile şikayet konularının değerlendirildiğini ifade eden Uçkuyu, kolluk kuvvetleri hakkında her yıl 12 bin ile 15 bin arasında şikayette bulunulduğunu ve bu sayının giderek arttığını anlattı.
Toplantının kalan kısmı basına kapalı olarak yapıldı.

İha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 16:48:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?