5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Trabzon'da Laparoskopik dönemi

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez bir hastaya Laparoskopik Apendektomi yöntemiyle apandist ameliyatı yapıldı.
Hastanenin Genel Cerrahi Klinik şefi Prof. Dr. Erhan Reis, Genel Cerrahi Uzmanı Opr.Dr. İsmail Hakkı Ocak, Gastroentoloji Cerrahi Uzmanı Opr.Dr.Can Keçe tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Rize'nin Pazar ilçesinden Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 63 yaşındaki Dursun Karabak adlı hastaya Laparoskopik Apendektomi yöntemiyle müdahale edildi.
Ameliyat hakkında bilgi veren Opr. Dr. Can Keçe hastaya uygulanan yöntemin, dünyada en son kullanılan teknoloji olduğunu belirterek, bu yöntemle hastada iltihap ve enfeksiyon nadir görüldüğünü söyledi.
Kapalı yöntemle uygulanan operasyonla hastanın karnına açılan üç ayrı yerden birine kamera yerleştirildiğini anlatan Keçe" Hastanın karnına açılan delik sayesinde yerleştirilen kamera aracılığı ile gerçek tanıyı koyuyoruz. Her biri 5 santimetre olan 3 çubuk yardımıyla bilgisayar ortamında ameliyat gerçekleşiyor. Bu yöntem dünyada en son kullanılan teknoloji yöntemidir. Bu sayede hastada iltihap ve enfeksiyon çok daha nadir olarak görülüyor. Karın açılmadığı için ileride olası yapışıklıklarda azaltılmış oluyor. Özellikle bu yöntem genç bayanlarda yapışığa bağlı olarak kısırlığı da azaltıyor” dedi.
Öte yandan hastanede aynı yöntemle 6 hastaya reflü ameliyatı ve böbrek üstü bezi ameliyatı yapıldığı öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 10:59:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?