3
Mayıs
2024
Cuma
TRABZON

Trabzon’da linç girişimine beraat

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Trabzon'da bildiri dağıttıkları sırada Türk bayrağını yaktıkları iddiasıyla bir grup Trabzonlu tarafından linç girişiminde bulunulan 5 TAYAD'lı ile linç girişiminde bulundukları iddia edilen 11 sanık beraat etti. Sanık ve yakınları kardan yollar kapanınca duruşmaya katılmadı. 

İzinsiz gösteri yapmak, memura mukavemet ve etkili eylem suçlarından haklarında dava açılan 5 TAYAD üyesi ile linç girişiminde bulunan 11 kişinin Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davasında karar çıktı. Kar yağışı altında geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı duruşmaya tutuksuz yargılanan müşteki sanıklar ile diğer sanıklar ve yakınları katılmadı. Hakkında yakalama emri çıkarılan TAYAD'lı sanık İhsan Özdil'in 23 Haziran 2005 tarihinde Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'ne ifade verdiğinin tespit edilmesi sonrası, Özdil için çıkarılan yakalama emrinin kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmaya devam etti. İddia makamının kovuşturmanın genişletilmesi hususunda talebinin olmadığını bildirmesi üzerine, 11 sanık ile 5 müşteki TAYAD'lı sanık hakkında linç ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet suçlarından beraat kararı çıktı. Bir TAYAD'lı sanığa polise hakaret suçundan 4 ay hapis ve para cezası verildi. Mahkeme heyeti esasa ilişkin kararında şu ifadelere yer verdi: 

"Linç girişiminde bulunan sanıklar Fatih Koç, Hakan Usta, İlyas Aktaş, İsmail Danışmaz, Fatih Usta, Muhsin Tokmak, Seykan Gülen, Erkan Kayan, Metin Kazancı, Evren Uğur ve Gökhan Karagöz'ün 64/1 maddesi göndermesiyle 765 sayılı TCK'nın 258/2 maddeleri gereğince cezalandırılmaları için kamu davası açılmış ise de; yargılama süresince toplanan yazılı ve sözlü kanıtların bir bütün olarak irdelenip incelenmesinde adı geçen sanıkların yüklenen suçu işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle sanıkların 5271 sayılı CMK'nun 232/2-e maddesi gereğince ayrı ayrı beraatlerine, bu sanıkların müştekiler İhsan Özdil, Emrah Bakır, Nurgül Acar, Zeynep Erduğru ve Çetin Güven'e karşı basit etkili eylemde bulunmak suçlarını işlediklerinden bahisle 765 sayılı TCK'nın 456/4 maddesi gereğince ayrı ayrı beşer kez cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de, yapılan yargılamaya toplanan delillere ve dosya kapsamına göre yüklenen suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle sanıkların 5271 sayılı CMK'un 223/2-e maddesi uyarınca ayrı ayrı beraatlerine karar verilmiştir". 

Mahkeme heyeti, hem müşteki hem sanık konumundaki 5 TAYAD'lı sanık için de, delil yetersizliğinden beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyetinin karara ilişkin yazısında, şu görüşlere yer verildi: "Her ne kadar Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15.04.2005 tarih ve sayılı iddianamesiyle 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına aykırı olarak gösteri yürüyüşleri yaptıkları iddia edilen sanıklar Çetin Güven, Emra Bakır, Zeynep Erduğrul, İhsan Özdil ve Nurgül Acar'ın yapılan yargılama sonucunda toplanan delillere ve dosya kapsamına göre yüklenen suçun sanıklar tarafından işlenmediğinin sabit olması nedeniyle sanıkların 5271 sayılı CMK'nun 223/2-b maddesi gereğince ayrı ayrı beraatlerine karar verilmiştir". 

Mahkeme heyeti, TAYAD'lı sanıklar için açılan 'Memura hakaret' davasında da suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle bu davadan da beraatlerine karar verdi. Çıkan olaylar sırasında sanık Çetin Güven'in kolluk görevlileri Mustafa Baş ve Hakan Işık'a hitaben, "Faşist polisler biz kanunları sizlerden daha iyi biliriz. Bu faşistler cezaevlerinde bulunan devrimci kardeşlerimizi öldürdüler" sözlerini sarf ettiği için 4 ay hapis ve 450 YTL para cezasına çarptırıldı. Sanık Çetin Güven'in Resmi Sıfatı bulunan Kolluk Görevlisi Mustafa Baş'a huzurunda ve ifa ettiği görevinden ötürü hakaret biçiminde sabit olan eylemine uyan 5237 sayılı yasanın 266/1 maddesi gereğince suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman sonucun ağırlığı ve sanığın kasıt durumundaki yoğunluk gözetilerek takdiren ve teşdiden 4 ay hapis ve 5335 sayılı yasanın 22 maddesi, 5252 sayılı yasanın 5/2 maddeleriyle değişik 765 sayılı TCK'nın 19. maddesiyle suç tarihi gözetilerek 450 YTL para cezası ödemesine karar verildi. Mahkeme heyeti, işlenen suçun özelliği ve sanığın kişilik yapısını göz önünde bulundurarak hapis cezasının paraya çevrilmesine yer olmadığını karar verdi. 

Mahkeme heyeti ayrıca, tüm mahkeme masraflarının da 4 ay hapis cezası alan sanık Çetin Güven'den tahsil edilmesine karar verdi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2006 Salı 16:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?