5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Trabzonhurması'na tescil

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 6 adet Trabzonhurması çeşidi, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü'nce tescil edildi.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün 15 yıllık süren araştırmaları sonucunda 6 Trabzonhurması çeşidinin tescili yapıldı. Trabzonhurması Araştırmaları Proje Koordinatörü Dr. Mustafa Akbulut ve ekibi İdris Macit, Aysen Koç, Dr. Nejdet Kaplan ve Dr. Caner Onur tarafından 6 çeşidinin yapıldığı Trabzonhurması'nın 'Akbulut', 'Onur', 'Kaplan', 'İrem', 'Yeşilırmak' ve 'Ayder' isimleriyle tescillendirildi.
Tescil aşamasında 1995 yılında Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) tarafından başlatılan "Karadeniz Bölgesi Trabzonhurması Seleksiyonu Projesi" ile Karadeniz Bölgesi'ndeki 17 ilde toplam 44 Trabzonhurması tipi selekte edildi ve Samsun'da Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme bahçesinde 1996 yılında bu tiplerle adaptasyon bahçesi kuruldu. 2001 yılından itibaren Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Karadeniz Bölgesi Trabzonhurması Seleksiyonu-II
Proje Koordinatörlüğü görevini yürütmeye başladı ve bu proje kapsamında yapılan adaptasyon çalışmaları sonucunda 6 Trabzonhurması tipi öne çıktı ve tescile sunuldu. Dünyada Trabzonhurması üretimi ve üretim alanı, son 10 yıl içerisinde 2 kat artış gösterdi ve 2008 yılı verilerine göre 729 bin 95 hektar alanda yapılan üretimin 2 milyon 972 bin 349 tona ulaştığı belirlendi. Tespit edilen bu artışlar, Trabzonhurması üretiminde gelişme potansiyelinin en önemli göstergesi oldu.
Trabzonhurması üretiminde önde gelen ülkeler 1 milyon 987 bin ton ile Çin, 352 bin 822 ton ile Güney Kore, 232 bin 700 ton ile Japonya, 164 bin 849 ton ile Brezilya ve 124 bin 485 ton ile Azerbaycan olarak belirlenmiş durumda. Türkiye'de Trabzonhurması'nda 2008 yılı verilerine göre 801 bin 533 adet ağaçtan toplam 20 bin ton verim alınmış. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgeleri Trabzonhurmasında Türkiye'de önde gelen bölgeler konumunda.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Trabzonhurması Araştırmaları Proje Koordinatörü Dr. Mustafa Akbulut, Trabzonhurması çeşitlerini ilerleyen dönemlerde üreticilere tavsiye edeceklerini ve bahçeler kurulması için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Akbulut, "Dünyada Çin, Güney Kore, Japonya, Brezilya ve Azerbaycan Trabzonhurması'nı üreten önemli ülkeler. Türkiye'de yüzde 1'lik bir paya sahip durumda. Ancak son 10 yıl içerisinde yüzde yüzlük bir üretim artışı gerçekletirdi. Trabzonhurması üretimi özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerimizde yaygın durumda.

Beslenme açısından ise A ve E vitaminleri olarak son derece zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlara sahip bir meyvedir. Bu yönler nedeniyle Trabzonhurmasını dünya gelecek yüzyılın meyvesi olarak gösteriyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 18:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?