2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzonlu balıkçılar av için geri sayıma başladı

Trabzon Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, 1 Mayıs’ta başlayan ve 4 ay süren av yasağının yarın sona ereceğini belirterek, balıkçıların 2004-2005 avlanma sezonu öncesi son hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi. Yeni sezonda bilhassa ilk 2 ay ağırlıklı olarak istavrit ve palamut avlanacağını kaydeden Mutlu, "Geçen seneye göre az gözükmesine rağmen, numunesine rastlanıyor. İnşallah iklim ve hava şartları, balığın istediği şekilde olur. Göstergeler geçen seneki kadar olmasa da, bu sene de palamut olacağını gösteriyor. Biz her zamanki gibi balık var diyerek denizlere açılacağız. Allah’tan hayırlısı. İnşallah yeni sezon bütün balıkçılarımız için verimli bir sezon olur" dedi.

Yeni sezon öncesi bir takım sıkıntıları bulunduğunu, bilhassa küçük balıkçı kayıklarının mazot sorunu bulunduğunu dile getiren Mutlu, "Balıkçıların en büyük sorunu mazot. Bu sorunu büyük balıkçı kayıkları bir nebze olsun çözdüler ama küçük balıkçı kayıklarının bu yönde sıkıntıları var. Mazot alım defteri ve jurnallerinin fiyatları biraz aşağı çekilebilirse, belki küçük balıkçı kayıkları da bu mazot imkanından faydalanabilirler. Aksi takdirde Trabzon Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası’nda yapılan masraf, küçük balıkçının ortalama bir sezonda yaktığı mazota denktir. Bu nedenle küçük balıkçı bunlara rağbet etmiyor" diye konuştu.

Yeni sezonla birlikte Faroz Balıkçı Barınağı’nın da aynı anda açılmasını planladıklarını, ancak barınaklarda devam eden elektrik sıkıntısı nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini kaydeden Ahmet Mutlu, balıkçılara da uyarılarda bulunarak, "Bu sene cezalar eskisine göre daha ağır. Balıkçı arkadaşlarımız bunlara dikkat etsinler. Kuralların dışına çıkmadan ekmek paralarını kazansınlar. İnşallah bu yıl hepimiz için bol ürün alındığı bir yıl olur" şeklinde konuştu.
Av yasağının kalkmasıyla denizlere açılacak olan balıkçılar da son hazırlıklarını sürdürüyor. Yaklaşık 60 yıldır denizlerde olduğunu söyleyen Selahattin Usta (75), denizlerde çok şeylere şahit olduğunu anlatarak, "Eskiden denizler çok bereketliydi. Öyle zamanlar olurdu ki istavrit balığını tutmayla bitiremezdik. Motorlarımız kıyıya tıka basa dolu gelirdi. Denizler balık kaynardı. Şimdi eskisi gibi değil. Ama yine de belli olmuyor. İnşallah bu yıl bütün balıkçılar açısından verimli bir yıl olur" dedi.

Öte yandan balıkçılık Trabzon ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Trabzon ili genelinde bin 478 profesyonel balıkçı kayığı ve bu kayıklarda avlanan 4 bin 637 balıkçı bulunuyor.

iha-trabzon
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 14:25:48
Güncelleme :31 Ağustos 2004 Salı 15:06:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?