2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Trabzonlu yaylacılara 'hayvanlarınızı aşılatın' uyarısı

Bulaşıcı hastalık tehlikesine karşı yaylaya çıkarılacak hayvanların mutlaka aşılanması gerektiği belirtildi.
Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mesut Kanar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Şubat ayında başlattıkları aşılama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Büyükbaş hayvanlara şap aşısı yaptıklarını belirten Kanar "Küçükbaş hayvanlarda ise hayvan sahibinin isteğine bağlı olarak şap ve enterotoksemi aşısı yapıyoruz. Ayrıca yine küçükbaş hayvanlarda programa aldığımız köylerde şarbon hastalığına karşı aşılama çalışması yapıyoruz. Aşı çalışması yaptığımız köylerde vatandaşlardan bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu aşılar hayvan sağlığı için çok önemli. Aşısız ve kulak küpesiz hayvanların yurt içinde dolaşımı ve kesimleri yasaktır. Bu şekildeki hayvanlar kaçak olarak kabul edilmektedir. Bunları nakleden de, kesen de hayvan sahibi de ciddi anlamda cezaya muhatap olmaktadır" diye konuştu.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hayvancılığın yaz mevsiminde daha çok yaylalarda yapıldığını ve hayvan hareketlerinin bu aylarda büyük artış gösterdiğini kaydeden Mesut Kanar, "Hayvan hastalıkları yaylalarda illerin ortak kullandığı alanlarda daha çok ve çabuk bulaşmaktadır. Bu hastalıklar hem insan sağlığını tehdit ediyor, hem de ülke ekonomisine çok büyük zarar veriyor. Örneğin bir hayvan şap hastalığına yakalanırsa yüzde 85 civarında süt kaybı, yüzde 10 civarında da et kaybına uğruyor. Bu nedenle yaz başında yaylalara çıkacak hayvanların mutlaka aşılanmaları gerekmektedir" şeklinde uyarılarda bulundu.
Mesut Kanar, hayvan hastalığa yakalanmadan koruyucu hekimlik aşamasında bu hastalıkların önlenmesinin önemine değinerek şunları söyledi:
"Yaylalara çıkan hayvanlarda bir hastalık görülmesi durumunda veteriner hekime ulaşmak bu yörelere ulaşımın çok güç olması nedeniyle zor oluyor. Bu nedenle bu tür sıkıntıları ortadan kaldırmanın en kolay yolu hayvanların yaylaya çıkmadan önce aşılanmalarıdır. Bütün hayvan sahiplerinin kendi menfaatlerine olan bu konuya gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz".
TRABZON - İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2004 Çarşamba 11:51:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?