30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Trabzon'un en önemli çevre sorunu

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli çevre sorunları 'çöp, su ve hava kirliliği' olarak belirlendi. Ayrıca bölgenin erozyon, plansız kentleşme ve toprak kirliliği tehdidi altında olduğu bildirildi. 

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "İl Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri" çalışmasında doğal güzellikleri, yaylaları ve ormanlarıyla ünlü Doğu Karadeniz Bölgesi'nin çevre sorunları masaya yatırıldı. Yapılan çalışmalar doğrultusunda Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan 7 ilde çevre sorunları 12 konuda ele alındı. Önceliklerin belirlendiği illerde en önemli çevre sorunları çöp, hava ve su kirliliği olarak belirlendi. Bu çevre sorunlarını kıyı kirliliği, plansız kentleşme ve erozyon takip etti. 

Yapılan araştırmada Sinop'un en önemli çevre sorunu çöp olarak belirlenirken su kirliliği 2., plansız kentleşme 3., kıyı kirliliği 4., görsel kirlilik 5. ve gürültü kirliliği 6. sırada yer aldı. Samsun'da ise en öncelikli çevre sorunu çöp olarak belirlenirken su kirliliği 2., hava kirliliği 3., gürültü kirliliği 4., kıyı kirliliği 5., asit yağmurları 6. ve plansız kentleşme 7. öncelik olarak belirlendi. 

1. öncelikli çevre sorunu çöp olan Ordu'da hava kirliliği 2. sırada yer alırken, su kirliliği 3. sırada çevre sorunu oldu. Gürültü kirliliğinin 4. sırada yer aldığı Ordu'da, orman tahribatı 5., erozyon 6., mera tahribatı 7., plansız kentleşme 8. ve kıyı kirliliği 9. sırada bulunuyor.
Giresun'da ise öncelikle çevre sorunları sırasıyla çöp, su kirliliği, kıyı kirliliği, hava kirliliği, erozyon tehdidi, toprak kirliliği ve plansız kentleşme oldu. Trabzon'da en önemli çevre sorunu diğer illerle aynı oldu. 1. çevre sorunu çöp olarak belirlenen Trabzon'da su kirliliği, plansız kentleşme, hava kirliliği, görsel kirlilik, kıyı kirliliği, gürültü kirliliği, toprak kirliliği, erozyon tehdidi, mera tahribatı, orman tahribatı ve asit yağmurları öncelikle çevre sorunları arasında yer aldı. 

Rize'de ise çöp, hava ve su kirliliği dışında çevre tehdidi bulunmazken, Artvin'de ise en öncelikle çevre tehdidi erozyon oldu. Bu ilde çöp 2. sırada bulunurken, onu su kirliliği, kıyı kirliliği, plansız kentleşme ve hava kirliliği takip etti. 

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 17:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?