30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Trabzon'un kurtuluşu markalaşmakta

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Uzmanı Adem Yıldız, küresel ekonomik rekabette işletmelerin kar marjlarını artırmasının fason üretimden değil markalaşmaktan geçtiğini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Bürosu tarafından düzenlenen 'Marka ile Rekabet Kazan' konulu konferans TTSO Ali Osman Ulusoy toplantı salonunda yapıldı. Konferansın açılışında konuşan TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Sözen, Türkiye'nin son yıllarda ihracatta önemli başarı elde etmesine rağmen uluslararası piyasalardaki en büyük eksikliğinin gerçek anlamda dünya markasına sahip mal ve hizmetinin bulunmayışı olduğunu söyledi.

Dünya ticaret hacminden daha fazla pay almak için yüksek katma değerli ürün üretmenin şart olduğunu anlatan Sözen, bunun için marka olmanın bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.Türkiye ortalaması ile karşılaştırıldığında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde marka haline gelmiş işletme sayısının düşük olduğuna dikkat çeken Sözen, şöyle konuştu: "2006 yılı verilerine göre Trabzon, Türkiye genelinde markada 24, tasarımda 17, patentte 33, faydalı modelde 38. sırada yer alıyor. Bu rakamlar yeterli değil. Hedefimize ulaşmak için Trabzon'un KOBİ ölçeğinde marka oluşturmada Türkiye'de ilk 10 şehir arasına girmesi gerekmektedir. Bunun için de işletmelerin çalışmalarına destek verilmesi gerekir."

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bölgeye mal olmuş birçok değerin coğrafi işaretlerinin tescilinin yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Muhammet Sözen, şunları söyledi: "Trabzon'da henüz tescil edilmiş coğrafi işaret yok. Başvurusu yapılanlar Çarşıbaşı keşanı, Hamsiköy sütlacı, Vakfıkebir ekmeği, Trabzon telkarisi ve hasırı. Bu anlamda yerel üretimlerimize sahip çıkmak önem taşıyor. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'ne özgü geleneksel yerel üretimlerin bölge dışından oluşan talep doğrultusunda farklı il ve bölgelerde üretimlerinin arttığını, bunun önüne geçilmesi için TPE'den coğrafi işaretlerin bölge adına çıkarılması bütün ilgili kesimlerin sorunudur."

TPE Marka Uzmanı Adem Yıldız ise, katılımcılara marka hakkında genel bilgi verdi. Markanın bir işletmeye ait mal ve hizmetlerin diğer işletmelere ait mal ve hizmetlerden ayırt edilmesini sağlayan işaretler olduğunu belirten Yıldız, küresel rekabette işletmeler için büyümenin ve kar marjını artırmanın anahtarının da fason üretimden değil marka olmaktan geçtiğini dile getirdi. Yıldız, işletmelerin marka değeri olan orijinal ürünler üreterek küresel rekabette avantajlı duruma geçebileceğini söyledi.

Coğrafi işaretlerle ilgili bir sunum yapan TPE Marka Uzman Yardımcısı Kubilay Özdemir ise coğrafi işaretlerin, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibariyle coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi işaret eden sınai mülkiyet hakkı olduğunu belirtti. Coğrafi işaretlerin, üretilen ürünün kalitesi, üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan bağı simgeleyen önemli bir güvence olduğuna dikkat çeken Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı veya madeninin diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini gibi herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilir. Bu anlamda coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır; ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir."

Coğrafi işaretlerin diğer sınai mülkiyet haklarından üstünlüğünün tek bir üreticiyi değil belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü birden koruması olduğunu anlatan Özdemir, konuşmasının sonunda Türkiye'deki tescilli coğrafi işaretlerden örnekler verdi.

Konferansın sonunda Adem Yıldız ve Kubilay Özdemir, dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. 

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 14:12:30
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 14:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?