4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Trafik güvenliğinde yeni adımlar

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Dairesi Başkanı Celal Uzunkaya, acilen 7 bin civarında trafik polisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından organize edilen Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri Bölgesel Değerlendirme Toplantısı, Trabzon Polis Meslek Yüksekokulu'nda yapıldı. İki gün sürecek toplantının açılışında konuşan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Dairesi Başkanı Celal Uzunkaya, trafik kazalarıyla ilgili istatistik bilgi verdi, uygulamaların sonuçlarını değerlendirdi.


Emniyet Genel Müdürlüğü'nün trafikle alakalı toplam personel sayısının 22 bin 500 civarında olduğunu ve bunun yaklaşık 4 bininin idari hizmetlerde çalıştığını belirten Uzunkaya, bu tabloda 18 bin civarındaki trafik polisinin mevcut ihtiyaç açısından yeterli olmadığını söyledi. Uzunkaya, acilen 7 bin civarında trafik personeline ihtiyaç bulunduğunu vurgulayarak bunun sağlanmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.


TRAFİK KAZALARI AÇISINDAN TÜRKİYE'NİN KARNESİ İYİ DEĞİL
Ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları açısından Türkiye'nin karnesinin Avrupa ülkelerine göre kötü olduğunu anlatan Uzunkaya, şöyle konuştu: "Bizde bir milyar taşıt/km başına düşen ölümlü ve yaralamalı kaza sayısı bin 330 civarında iken AB ülkelerinde bunun üçte bir oranında olduğunu görüyoruz. Biz de, AB ülkelerinin asgari üç katı yani. Bu yoğunlukla sirkülasyonu olan trafikte aynı kilometreyi kat ettiğimizde biz 3 kişi onlar ise 1 kişi kaybediyor. Biz onlardan 3 kat kötü durumdayız. Fransa'dan ise 9-10 kat daha kötü durumdayız. Ölü sayısına baktığımızda ise bir milyar taşıt/km'de bizde 72 insan hayatını kaybederken, İngiltere ve Almanya'da 7, Fransa'da 9 kişi hayatını kaybediyor."


Türkiye'de 2008 rakamlarıyla 4 bin 228 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Uzunkaya, şunları söyledi: "Bu rakam pek çok Avrupa ülkesine yakın. Bazı Avrupa ülkelerinde de 4-5 bin kişi hayatını kaybetmiş. Ama bu 4-5 bin insanın hayatını kaybettiği ülkelerdeki aynı trafik yoğunluğu bizde olsaydı, belki biz 36 bin insanı kaybedecektik. Maalesef böyle bir tablo var ortada. Bunu bilmekte fayda var."


SÜRÜCÜ HATALARININ ÇOĞU HIZ KURALLARINA RİAYET ETMEMEKTEN KAYNAKLANIYOR
Trafik kazalarını, sürücü hataları açısından değerlendiren Uzunkaya, sürücü hatalarının çoğunluğunun hızla ilgili kurallara riayet etmemekten kaynaklandığını söyledi.


Sürücü hatalarına baktığımızda bir çoğunun hızla ilgili olduğunu gördüklerini anlatan Uzunkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Nedenlere bakıldığında araç hızının, çevre, yol, hava şartlarına uyarlanmaması ölümlü kazalarında yüzde 30'un üzerinde etmen. Hızın yanında geçiş önceliğine, şerit değiştirme kurallarına ve araç takip mesafelerine uymamak ölümlü ve yaralamalı kazalarının yüzde 72'sini oluşturuyor. Demek ki her 100 kazadan 72'si bu dört kuralın ihlal edilmesinden kaynaklanıyor."


KAZALARDA YAYALARIN DA ÖNEMLİ KUSURLARI VAR
Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında yayaların da önemli oranda kusuru bulunduğuna işaret eden Uzunkaya, özellikle şehir merkezlerinde bu tür kazaların daha yoğun yaşandığını söyledi:
Şehirlerde meydana gelen kazaların yarısına yakınının maalesef yayaların sebep olduğunu anlatan Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sürücülerin kusuru yüksek ama özellikle şehirlerde sorumluluğu sadece sürücülere bırakmamak lazım. Yaya ölümlerinde sürücü kusurlarının düşük oranda etkili olduğunu söylesek de bunun yanında yaya duyarsızlığının, yayaların genel kurallara uymamaktan kaynaklanan kaza oluşumlarının payını kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. Ve yaya kültürümüzü de her geçen gün geliştirmeliyiz."

Uzunkaya, Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri bağlamındaki uygulamaların sonuçları itibarıyla ümit verici olduğuna dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bu projenin genel olarak olumlu algılandığını anlatan Uzunkaya, şunları söyledi: "Bunun sonuçlarını takip ediyoruz, denetliyoruz ve gerektiğinde de müdahale ediyoruz. 2008 yılı sonu itibarıyla bakıldığında, bir önceki yıla göre kazalarda ölü sayısı yüzde 15-16, yaralı sayısı da yüzde 2-2,5 civarında düştü. Bu rakam küçümsenmemelidir çünkü aşağı yukarı bine yakın insan kurtardık demektir."


KAZA TESPİT TUTANAĞI İŞ YÜKÜMÜZÜ AZALTTI
Uzunkaya, 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe giren maddi hasarlı kazalarda, kazaya karışan taraflarca kaza tespit tutanağının düzenlenmesini öngören uygulamanın çok başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.


Bu uygulamayla trafik polislerinin iş yükünün 4'te 3 oranında azaldığını belirten Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de bir yılda meydana gelen 930 bin kazanın 750 bini maddi hasarlı kazalardan oluşuyor. Maddi hasarlı kazalarda, kazaya karışanlarca tutanak tutulmasına imkan veren uygulama anlaşma ve uyum gibi bir takım değerleri beslemesi açısından önemli. Bu uygulama anlaşma ve konuşma kültürünü besliyor olması açısından da anlamlı. Neticede geçen 13 aylık süre sonunda gördük ki ülkemizdeki her 100 maddi hasarlı kazada, kazaya karışan taraftar 75'ine tutanak tanzim etti. Bu bizim iş yükümüzü 4'te 3 oranında azalttı. Bunun yanında her gün ülke genelinde, özellikle büyük kentlerde saatlere bekleyen on binlerce araç ve yüz binlerce insanın bekleme süresi kısaldı. Akaryakıt tasarrufu sağlandı, üretime katkı sağlandı. Sonuç itibarıyla bizim beklediğimizin üzerinde bir başarı yakalandı."
Uzunkaya, trafikteki yeni uygulamaların aynı kararlılıkla sürdürülmesi durumunda daha başarılı sonuçlar elde edileceğini sözlerine ekledi.
Uzunkaya'ya Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz tarafından plaket ve çiçek takdim edildi

İha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 15:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?